Herdenking bij het Emmer Indië Monument, vanwege het coronavirus in uitgeklede vorm

Het Indië Monument bij de oude begraafplaats in het Emmer centrum. Foto: DvhN

In het centrum van Emmen worden woensdagmiddag de dertig militairen uit Zuidoost-Drenthe herdacht die tussen 1945 en 1962 in voormalig Nederlands-Indië en op Nieuw-Guinea hun leven hebben verloren.

Het wordt de 28ste keer dat dit gebeurt bij het Indië-monument nabij de oude begraafplaats. Namens de nabestaanden en de Stichting Monument Gesneuvelde Indië-militairen 1945 - 1962 legt vice-voorzitter Jans Katerberg een krans.

Volgens voorzitter Ger Achterhof zullen de burgemeesters van de drie gemeenten in Zuidoost-Drenthe aanwezig zijn. Een van hen legt namens de drie een krans. Daarna worden de namen van de dertig gesneuvelde militairen opgelezen en wordt een minuut stilte in acht genomen.

Dit keer is er vanwege het coronavirus geen militair orkest aanwezig en ook worden er geen stoelen geplaatst voor bezoekers. De herdenking begint om half drie.

Het Indië Monument is een bronzen kop van een karbouw (waterbuffel) waar water uit stroomt. Die kop zit vast aan een natuurstenen gedenkplaat met daarop een reliëf. Het ruim vier meter hoge kunstwerk herbergt veel symboliek. Zo verbeeldt het reliëf aan de bovenkant de zware tropische begroeiing in voormalig Nederlands-Indië. Het water is het water dat dit gebied scheidt van Nederland.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu