Herders bedreigd of aangevallen door bezoekers natuurgebied Drentsche Aa? Politie komt direct in actie

Herders in het Drentsche Aa gebied die zich bedreigd voelen zullen direct de politie inschakelen. Agenten komen direct op de melding af om te helpen.

Niet in elk gebied zijn herder en kudde nog te zien in het weekend.

Niet in elk gebied zijn herder en kudde nog te zien in het weekend. Foto: archief Harry Tielman

Dat schrijft het gemeentebestuur van Aa en Hunze na vragen van Groenlinks Aa en Hunze.

Drentse schaapherders klagen al een tijd dat ze verrot worden gescholden en bespuugd. Soms is er zelfs sprake van fysiek geweld. Steeds meer mensen maken gebruik van de natuurgebieden om wandelingen te maken. Daardoor neemt het aantal incidenten ook toe. Vaak gaat het om mensen die van de paden afwijken of de hond ongelijnd los laten rennen.

‘Proceslijnen aangescherpt’

De herders gaven, onder meer in deze krant, aan dat het weinig zin heeft om de politie te bellen als ze worden lastiggevallen, bedreigd of zelfs aangevallen. Maar burgemeester Anno Wietze Hiemstra (Aa en Hunze) schrijft dat inmiddels ‘de proceslijnen zijn aangescherpt’.

Dit houdt volgens hem in dat, wanneer er weer een incident plaats vindt, de herders altijd en direct contact opnemen met de politie. ,,De politie zal dan op locatie langskomen”, schrijft Hiemstra. Staatsbosbeheer-woordvoerder Hans Alting onderschrijft die lijn. ,,Wij raden het in ieder geval aan. Het lastige is wel dat de politie niet meteen ter plaatse zal zijn.”

,,Als de herders 112 bellen, zullen wij altijd komen”, zegt een politiewoordvoerder. Van speciale afspraken weet de woordvoerder echter niets.

Waarschuwingsbordjes helpen beetje

Staatsbosbeheer heeft vanwege de incidenten in de natuurgebieden wel extra waarschuwingsbordjes opgehangen. ,,Houd je hond aan de lijn. Dat soort waarschuwingsbordjes”, vertelt Alting. De gemeente Aa en Hunze laat Groenlinks weten dat de borden ‘vooralsnog gedeeltelijk werken’. Alting beaamt dat. ,,De herder heeft aangegeven dat het wel iets helpt, maar niet voldoende.”

 

De gemeente Aa en Hunze geeft aan dat het Staatsbosbeheer heeft meegegeven om een communicatiecampagne op te zetten. ,,Wij zullen hier niet de lead in nemen, want die verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar van het gebied”, aldus de burgemeester. Een publiekscampagne lijkt Staatsbosbeheer wel wat, maar niet specifiek gericht op het Drentse Aa-gebied. Alting: ,,Juist voor heel Drenthe. Wij willen daarover in overleg met de provincie en met andere natuur- en terreinbeheerders.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu