Herenboeren Assen nog maar net begonnen als boerenbedrijf, maar overtreedt de regels. Gemeente Assen gedoogt, 'want de intentie is goed'

Stichting Herenboeren Assen heeft bij een van de eerste werkzaamheden op haar pachtgrond stikstofregels overtreden. De gemeente Assen bevestigt de overtreding.

Henk Boer (58) is sinds kort herenboer voor boerenhoeve Hof van Rhee.

Henk Boer (58) is sinds kort herenboer voor boerenhoeve Hof van Rhee.

,,Ik ben niet op de hoogte van deze regels’’, zegt Henk Boer, verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering op 20 hectare landbouwgrond, in eigendom van de gemeente Assen.

Boer liet eerder deze maand een deel van het grasland omwoelen met tractor en frees. Volgens de geldende regels mag dat niet na 1 november. Stikstof bindt namelijk aan gras, dat in de winter niet groeit. De gemeente Assen gedoogt desalniettemin de overtreding, waar volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ‘beste sancties’ op staan.

Voorzitter van Stichting Herenboeren Mariska Pater zegt in een eerste reactie net als Boer niet op de hoogte te zijn van de geldende regels.

Assen gedoogt overtreden regels, want intentie is goed

Sinds enkele weken pacht de stichting 20 hectare landbouwgrond om op kleine schaal voedsel te produceren voor 240 huishoudens in Assen en omgeving. Die landbouwgrond werd decennialang gepacht door twee veehouders uit de omgeving om koeien op te laten grazen. De pacht werd eerder dit jaar plotsklaps en eenzijdig opgezegd door de gemeente en toegezegd aan het project van de Herenboeren: Hof van Rhee.

Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die meent dat de productie van dagelijks voedsel ‘anders, beter en bovenal duurzamer’ kan.

Martin de Bruin, bestuursadviseur van het Asser college, bevestigt dat de Herenboeren in overtreding zijn. Een ontheffing om het grasland ‘te scheuren’ is niet aangevraagd. Maar de situatie wordt gedoogd, aldus De Bruin, omdat ‘de intentie van de Herenboeren Assen de juiste is’. ,,Zij willen producten verbouwen en iedereen snapt dat dit op grasland niet kan’’, zegt De Bruin. ,,Als ze wel een ontheffing hadden aangevraagd bij ons, dan hadden wij die wel verleend.’’

Gras scheuren moet gemeld worden

Stichtingsvoorzitter Pater belt na haar eerste reactie terug en zegt: ,,Ik heb het opgezocht op de website van de RVO, maar je mag grasland scheuren als het gaat om inrichten van de landbouwgrond.’’ Donderdagavond meldt ze nog dat de landelijke organisatie van Herenboeren het allemaal regelt:. ,,Ik ga ervan uit dat dit soort zaken wordt geregeld.”

Omdat de RVO over individuele boeren niets mag zeggen, maakt woordvoerder Michel van der Maas in algemene bewoordingen duidelijk dat stichting Herenboeren voor dergelijke werkzaamheden dan wel eerst een plan had moeten indienen ter goedkeuring. Hij benadrukt: ,,Grasland mag vanwege de stikstofregels in deze tijd van het jaar niet zomaar zwart gemaakt worden. Een boer die toch gras wil scheuren, moet dat vooraf bij ons melden. En ook voor inrichtingswerkzaamheden moet je, met een plan, ontheffing aanvragen. Dat kun je niet zomaar doen.’’

Uit de reacties van voorzitter Pater en de Herenboer Henk Boer, die tot voor kort sanitairverkoper was, blijkt dat dit niet is gebeurd. Ook blijkt dat de werkzaamheden zijn gestart zonder pachtcontract met de gemeente. Het opstellen van het document met regels en afspraken heeft langer op zich laten wachten dan voorzien, bevestigt Martin de Bruin. ,,Daar word ik niet heet of koud van’’, zegt Pater.

Volgens RVO-woordvoerder Van der Maas is het overtreden van de stikstofregels iets waar ‘beste sancties’ op kunnen volgen. ,,Helemaal nu er rond stikstof en de mestregelgeving zoveel te doen is.’’

Veeboer die pacht verloor: Pijnlijk

Ondertussen komt Thijs Hollander, een van de twee veeboeren die van de grond werd gestuurd, mogelijk in problemen met zijn bedrijfsvoering. Hij verloor 12 van zijn 62 hectare land aan het project van de Herenboeren. Door de grondgebondenheid en stikstof- en fosfaatregels moet hij mogelijk een deel van zijn koeien verkopen. Andere landbouwgrond hebben Hollander en zijn collega niet aangeboden gekregen van de gemeente Assen.

,,Elke boer weet dat je grasland niet scheurt in deze periode. Je hoort dat ook te weten”, zegt hij, als hem om een reactie wordt gevraagd op de werkzaamheden van de nieuwe Herenboer. Hollander noemt het pijnlijk dat hij zich 35 jaar lang altijd aan de regels heeft gehouden, maar dat deze misstap door de vingers wordt gezien. ,,Het is te gek voor woorden dat de gemeente Assen dit goedkeurt. Zij willen boertje spelen en dat is ten koste gegaan van onze bedrijfsvoering. Laat ik er verder maar niet te veel over zeggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu