Herman Roozen uit Coevorden verkozen tot Stripmaker des Vaderlands

Foto: Facebook Stripmaker des Vaderlands/Rutger Bronts

Striptekenaar Herman Roozen uit Coevorden is verkozen tot de nieuwe Stripmaker des Vaderlands. Vanaf 1 januari volgt hij de Friese Margreet de Heer op die de afgelopen drie jaar de titel droeg.

Als Stripmaker des Vaderlands is Roozen de komende drie jaar het boegbeeld van stripmakers uit Nederland. Tijdens zijn termijn gaat hij zich inzetten om strips een grotere rol in bibliotheken te laten spelen. ‘Bibliotheken in Nederland doen het hartstikke goed, maar er kan nog meer, zeker als het om strips gaat, en daar wil ik graag bij helpen’, vertelt Roozen.

‘Strips staan al gauw in een raar hoekje tussen prentenboeken en young adult in, en dan is het ook nog eens voornamelijk Suske en Wiske en Donald Duck. Maar er zijn zoveel meer variëteiten in strips, die net zo goed tussen de gewone boeken kunnen staan. Strips kunnen overal. Dat wil ik laten zien, en ik wil dat er meer strips beschikbaar komen om te lenen.’

Stripmaker des Vaderlands is opgericht in 2017 en is een initiatief van de stichting aaStrips (all about Strips) uit Haarlem.

Carrière

Roozen heeft als striptekenaar een lange carrière achter zich. Zo maakte hij samen met Pieter Hogenbirk de historische gagstrips over Rembrandt van Rijn, Michiel de Ruyter en de strip Van Oranje, een persiflage op de koninklijke familie. Ook schreef hij mee aan grappen voor DirkJan van Mark Retera en scenario’s voor Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. Zijn werk kreeg onder meer een plek in Donald Duck, Okki, Eppo en Tina.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu