Heroïsche vrijwilligers van de Drentse Atb4Daagse

Ze zijn de stille kracht achter de Atb4Daagse, vindt Raymond Beerendonk: de vrijwilligers die ’s ochtend voor dag en dauw de route uitzetten.

Meneer Beerendonk, startplaatsvoorzitter van de Atb4Daagse, wat maakt deze vrijwilligers zo bijzonder?

„Deze bikkels gaan ’s ochtends om half 6 al op pad om de Atb-route te markeren. Dat doen ze op de fiets, met een band om hun lijf, omwikkeld met linten. De route gaat dwars door het bos, dus het lukt niet de route met de auto uit te zetten. Rond 9 uur zijn ze vaak terug. Dan hebben ze er 50 kilometer opzitten. Ze drinken een kop koffie, eten een broodje, om vervolgens de route weer op te ruimen. Aan het einde van de dag hebben ze 100 kilometer gefietst.”

En dat doen ze dus vier dagen achterelkaar?

„Ja, niet iedereen in de vrijwilligerspoule, maar een aantal wel. Zij fietsen deze week wel 400 tot 500 kilometer. Dus dat maakt hen wel heroïsch, hè. Dat zijn heren, maar ook dames. En zelfs een jochie van twaalf. Dagelijks zijn er een man of zes mee bezig.”

Dus je moet wel een beetje getraind zijn, als Atb-vrijwilliger?

„Ja, klopt. In het voortraject zijn deze vrijwilligers ook al heel intensief met het uitzetten van die routes. In december zijn ze alweer aan het fietsen, op zoek naar de mooiste en beste routes. Het zijn er acht in totaal. Vier verschillende routes van 50 kilometer. En vier verschillende routes van 25 kilometer. Elke dag worden weer andere routes gefietst. Die zetten ze ook allemaal in GPS, zodat we fietsers gemakkelijk kunnen opsporen als ze bijvoorbeeld gewond raken.”

Gebeurt dat vaak?

„Ja, elk jaar wel. Atb is toch een risicovolle sport. Gisteren heeft iemand zijn sleutelbeen nog gebroken. Dankzij GPS kan hij dan gemakkelijk aangeven waar hij zich op de route bevindt.”

De Atb-routes gaan onder meer door het Drents-Friese Wold, over het Dwingelderveld, langs het Blauwe meer en over het TT Circuit in Assen.

Nieuws

Meest gelezen

menu