Herstart Voedselbank Zuidoost-Drenthe is gelukt: 500 gezinnen krijgen vanaf vandaag een pakket

Voedselbank Zuidoost-Drenthe, met rechts wethouder Raymond Wanders. Foto: Jan Anninga

De noodgedwongen pauze van Voedselbank Zuidoost-Drenthe bleek van korte duur. Vanaf vandaag krijgen zeker 500 minimagezinnen in de gemeente Emmen een voedselpakket thuisbezorgd.

Dat kan dankzij de gemeente Emmen heeft geholpen bij het mobiliseren van vrijwilligers en het regelen van het vervoer, maar ook spontane hulp van andere organisaties. Tot grote vreugde van voorzitter Harrie Timmerman.

‘Voldoende voedsel gegeven’

,,Samen met vrijwilligers is er met man en macht gewerkt aan het klaarmaken van de pakketten. Onze klanten zijn blij dat zij hun voedselpakket weer krijgen. Er is ruim voldoende voedsel gegeven door de plaatselijke supermarkten en het landelijk distributiecentrum Drenthe. En dat is heel belangrijk voor ons.”

Wethouder: ‘Niet iedereen kan nu ingezet worden’

Wethouder Raymond Wanders hielp woensdag een handje mee met het inpakken van de pakketten. ,,Vrijwilligers en organisaties springen in de bres voor een kwetsbare groep inwoners. Niet iedereen kan nu ingezet worden, want ook hier gelden de corona-maatregelen. De crisis is helaas nog niet voorbij. Misschien dat we later nog graag een beroep doen op meer vrijwilligers. Dat laten we dan zeker weten”

Deze organisaties dragen hun steentje bij

De dozen worden naar de klanten gebracht met auto’s die organisaties gratis beschikbaar stellen. ,,Hierdoor lukt het goed binnen de richtlijnen van het Rijk en het RIVM te werken”, verzekert Timmerman. ,,Ben Kwijt van Veiligheidszorg Drenthe helpt met het vervoer van alle goederen vanuit het distributiecentrum en de lokale supermarkten en naar de klanten. Het Rode Kruis is met haar vrijwilligers actief met het klaarmaken van de pakketten. De dozen zijn gesponsord door verhuisbedrijf Dorenbos. De bezorging naar de klanten wordt onder andere door Zwikker ICT en Wasmann Schoonmaakdiensten Emmen geregeld.”

Coevorden en Borger-Odoorn: uitgifte wisselt

Van de 700 klanten van voedselbank Zuidoost-Drenthe wonen er 500 in de gemeente Emmen. Voor de gezinnen in gemeenten Coevorden en Borger-Odoorn verloopt de uitgifte volgens Timmerman vergelijkbaar aan Emmen.

,,In Borger-Odoorn worden ook dankzij hulp van de gemeente en vrijwilligers pakketten afgeleverd. Coevorden volgt volgende week; daar moeten plannen voor een nieuwe uitgifte nog meer gestalte krijgen.”

Hoge leeftijd vrijwilligers

De voedselbank moest twee weken geleden noodgedwongen de activiteiten stilleggen, omdat het gezien de hoge leeftijd van de meeste vrijwilligers en de maatregelen ten aanzien van het coronavirus niet meer verantwoord was om door te gaan. Vorige week maakten de voedselbank en de gemeente Emmen bekend om tijdens de coronacrisis samen te werken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu