Hersteld hervormde kerk in Staphorst hoopt op rust: 'Het negatieve beeld dat veel mensen van ons hebben, nemen wij niet weg'

De Grote Kerk in Staphorst, de grootste dorpskerk van Nederland. Er passen 2500 mensen in. Eelco Kuiken

„Ik hoop dat de journalisten die zochten naar sensatie ook die begeerte krijgen naar Gods Woord, dat ze zich afvragen waar de rust en het vertrouwen vandaan komen.” Dat zegt Albert Bouwman, secretaris van de kerkenraad van de Hersteld hervormde kerk in Staphorst.

Gisterochtend stond er wederom pers voor de deur. De kerkenraad heeft overwogen ze binnen te laten om zo te laten zien hoe de kerk het doet, maar daar was vanuit de gemeente weerstand tegen.

„Het negatieve beeld dat veel mensen van ons hebben, nemen wij niet weg. Wij kunnen alleen maar de rust bewaren, vertrouwen op God. We zijn niet boos. We hopen dat de sensatiezoekers ook geraakt worden door het verlossende Evangelie. Onze boodschap is van levensbelang.”

In opspraak

Vorige week raakte de kerk in opspraak, omdat er drie diensten werden gehouden met elk maximaal 600 mensen. Die zaten er overigens niet. Het was een maximum op basis van de grootte van het godshuis en de anderhalve meter-regel en er waren drie gebouwen. Heel Nederland viel over Staphorst heen.

De overkoepelende kerkelijke organisatie CIO en minister Grapperhaus gingen vrijdag in overleg. Het kerkelijk bureau van de Hersteld hervormde kerk adviseerde de aangesloten kerken het aantal bezoekers ‘substantieel’ te verlagen. Verder moet er een ‘hernieuwde bezinning’ komen ‘op de wijze en frequentie van de samenzang’. Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, zo luidde het advies.

Kleinere groepen

Hoewel kerken onafhankelijk mogen opereren, hield Staphorst zich voor het grootste deel aan het advies. Zondag zaten er tussen de 100 en 150 mensen binnen. Mondkapjes waren niet verplicht en er werd mondjesmaat gezongen. Er waren drie diensten.

„We roosterden de gemeente opnieuw in, zodat de groepen kleiner werden. Er waren minder mensen dan op het rooster stonden. Waarschijnlijk door alle aandacht - het is niet leuk om op weg naar de kerk journalisten tegen te komen - maar ook de coronacijfers speelden mee. We nemen onze verantwoordelijkheid. Zo’n lege kerk is pijnlijk om te zien.”

Bouwman vervolgt: „Ik hoop dat de rust terugkeert. Alles hangt af van hoe corona zich ontwikkelt. Wij hebben vertrouwen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu