Het Beiler 'zwaaiverbod' is uitzondering, naar oma zwaaien mag op de meeste plekken gewoon

Lege ramen bij de Altingerhof. Raambezoek is daar niet meer toegestaan. Foto: Marcel Jurian de Jong

Zorginstellingen in Groningen en Drenthe zien geen reden om raambezoek te verbieden. Wel zoeken ze naar creatieve oplossingen om bezoek op afstand soepel te laten verlopen.

Vanaf het moment dat de coronacrisis oplaaide in Nederland hebben zorginstellingen hun handen er vol aan het virus buiten de deur te houden. Volgens Bernadet Naber van de ANBO, de Nederlandse belangenvereniging voor ouderen, is meteen gekeken naar het beheersen van bezoekmomenten. ,,Die werden beperkt in aantallen of in de tijd. Toen zagen we al dat het in sommige gevallen toch moeilijk te controleren was.” Waarna op 19 maart het algehele bezoekverbod in verzorg- en verpleeghuizen werd ingevoerd.

Emotie

Een hard gelag voor iedereen die graag bij familie of naasten wil zijn, helemaal in de laatste levensfase. De hang naar een knuffel of een arm om de schouder is soms onweerstaanbaar, waardoor het ondanks alle restricties in Beilen toch misging.

Woonzorgcentrum Altingerhof riep bezoekjes langs het raam van haar cliënten een halt toe, omdat het naar eigen zeggen niet langer werkbaar was. ,,Wij kunnen niet de hele tijd iedereen in de gaten houden en zorgen dat echt niemand lichamelijk contact heeft. Het is heel vervelend dat het zo moet, maar voor nu hebben we deze beslissing moeten nemen.”

Raambezoek op afspraak

Andere zorginstellingen in Groningen en Drenthe zien geen reden voor zo’n verbod op ‘raambezoeken’. ,,Bij ons mogen mensen gewoon langskomen om te zwaaien”, zegt Meta Kroon, een van de oprichters van Woonzorg De Berkenhof, dat op vier plaatsen in Zuidwest-Drenthe kleinschalige zorg aanbiedt. ,,We vragen familie wel van tevoren te bellen, zodat we er rekening mee kunnen houden. Dat gaat heel goed.”

Toch begrijpt ze het verbod wel. ,,Als heel veel mensen zonder afspraak komen en je hebt de parkeerplek vol familieleden, dan haal je het gezamenlijke doel niet. Ik snap het verbod en tegelijkertijd zou ik verder denken: hoe kunnen we het zo oplossen dat mensen toch kunnen komen?”, stelt ze.

Geen negatieve ervaringen

,,Wij stimuleren raambezoek nog steeds”, zegt woordvoerder Hannah Ellens van Meander. De zorggroep heeft meerdere zorglocaties in Oost-Groningen. ,,We merken dat het voor veel bewoners toch heel prettig is om op die manier een beetje contact te hebben met hun familieleden.”

Ook Treant Zorggroep, met zeventien woonzorgcentra in Drenthe, heeft geen negatieve ervaringen met deze raambezoeken, stelt woordvoerder Lars Wormgoor. ,,Ik kan mij zo’n raamverbod niet zo goed voorstellen. Alles wat je op een veilige manier kunt doen om cliënten nog een beetje contact met de buitenwereld te geven, is goed.”

Alle initiatieven van buiten worden door Treant omarmd. Nou ja, bijna alle: ,,Alleen kaartenacties hebben we liever niet meer. Het is logistiek nogal een klus om al die kaarten bij alle cliënten af te leveren. Maar verder is alles nog steeds hartstikke welkom.”

Begrip

Hoewel de zorginstellingen geen noodzaak zien voor het invoeren van een raam- of zwaaiverbod, is er alom begrip voor de maatregel van de Beiler zorginstelling. ,,Vooral mensen met een zware vorm van dementie snappen soms niet waarom hun familieleden achter de ramen blijven”, zegt woordvoerder Henriët Logchies van zorggroep Noorderboog. ,,Zij denken dan: ‘kom gewoon binnen’. Daar kunnen ze onrustig van worden.”

Zorginstellingen zorgen er op verschillende manieren voor dat buitenbezoek controleerbaar is. Zo wordt bij de woonzorgcentra van de Gronings-Drentse zorginstelling Lentis volgende week speciaal kijk- en luisterglas geïnstalleerd. Een soort raam waar bezoekers gemakkelijk doorheen kunnen praten. ,,De bewoner zit binnen en het bezoek zit buiten onder een afdak. Er wordt een speciale app gemaakt zodat bezoekjes kunnen worden ingeroosterd”, zegt woordvoerder Siets Nobel.

Controle is sleutel

Ook ’t Derkshoes in Westerbork werkt aan zo’n soort oplossing. Directeur Ramon Snippe ziet een zekere mate van ongelijkheid ontstaan. Voor bewoners op de begane grond is het gemakkelijker om even contact te hebben met familieleden dan de bewoners die op een verdieping wonen.

,,We zijn daarom bezig om een gelegenheid te organiseren zodat mensen elkaar achter glas toch kunnen ontmoeten. Dat zit nu in een opstartfase. Dat zwaaien zorgt voor onrust bij mensen met dementie is absoluut waar – als dat ongecontroleerd verloopt. Met de nieuwe contactgelegenheid hoop ik dat ongecontroleerde ook te ondervangen”, stelt Snippe.

Alternatieven

Zorggroep Drenthe bekijkt per cliënt of het verstandig is om gebruik te maken van het ‘ontmoetingsraam’, dat bij alle locaties is geïnstalleerd. ‘Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. We monitoren het gebruik van het ontmoetingsraam en het effect op de individuele cliënt. Met de familie voeren we hierover het gesprek’, laat directeur Lex Smetsers per mail weten.

Ook Altingerhof laat in een reactie op de ontstane commotie weten te blijven zoeken naar alternatieve vormen om bewoners veilig contact te laten houden met hun naasten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu