Het Havenkanaal in Assen borrelt nu alweer. Op het water drijft een bruine en stinkende drab

De vervuiling bij de sluis in het Havenkanaal. Eigen foto

Twee jaar nadat de bodem voor 1,6 miljoen euro is opgeschoond drijft er weer een bruine en stinkende drab op het water van Het Havenkanaal in Assen. Het slib op de bodem borrelt al weer.

Assen stak de afgelopen jaren miljoenen euro’s in het weer bevaarbaar maken van Het Kanaal in Assen en het opknappen van het Havenkanaal, de zogeheten Blauwe As. Die maakt het mogelijk om door en om de Drentse hoofdstad een rondje te varen.

Standplaatsen campers en aanlegsteigers

Bij de nieuwe sluis in het Havenkanaal zijn ook voorzieningen aangelegd voor recreatie zoals aanlegsteigers voor kano’s, een boulevard en standplaatsen voor campers. Om daartoe een prettige omgeving te creëren werd twee jaar geleden de bodem van het Havenkanaal uitgebaggerd.

 

Dat was ook nodig. Jarenlange lozing door de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het waterschap Hunze en Aa’s ter hoogte van de sluis had geleid tot een dikke laag vieze, verontreinigde drab op de bodem. In totaal ging het om 25.000 kubieke meter met olie en zware metalen vervuild slib. Het waterschap Hunze en Aa’s trok 1,6 miljoen euro uit om het slib op te ruimen .

Bacteriën die zijn gaan gisten

Nu, twee jaar later, stinkt het weer ter hoogte van de zuiveringsinstallatie bij de sluis. Op het water drijft een vieze bruine drab. Een smerige aanblik. Volgens woordvoerder Jeanette Bolhuis van Hunze en Aa’s is de veroorzaker slib dat op de bodem van het kanaal is gaan gisten. ,,Dat komt dan omhoog. Het effect wordt versterkt door de grote temperatuurverschillen en omdat er bij de sluis te weinig stroming in het water is.’’

Zij benadrukt dat Hunze en Aa’s aan alle lozingseisen voldoet, maar dat niet is te voorkomen dat met het gezuiverde water ook wat slibdeeltjes meekomen met het water dat in het kanaal wordt geloosd. ,,Je kunt nooit alles voor honderd procent eruit filteren. In feite gaat het om bacteriën die nodig zijn voor het zuiveringsproces.’’

Desnoods weer baggeren

Een jaar nadat de bodem was schoongemaakt bleek er al weer ongeveer tien centimeter slib op de bodem te liggen. Dat zal nu zo’n twintig centimeter zijn. ,,We controleren dit elk jaar en wanneer het nodig is gaan we weer baggeren.’’

Per jaar zuivert de RWZI Assen voor 95.000 inwoners uit Assen en wijde omgeving, in totaal 6,7 miljoen kubieke meter rioolwater. Die wordt via gemeentelijke riolen uit de plaatsen Assen, Loon, Rolde, Grolloo, Schoonloo, Amen, Ekehaar, Deurze, Anderen, Balloo en Taarlo aangevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu