Het Hunzedal als gigantisch waterreservoir: tentoonstelling Sponsland nu ook in Gieten te zien

In het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten staan deze week grote borden met de tekst ‘Sponsland: A Journey into Future Landscapes’ (een reis door toekomstige landschappen). De tentoonstelling startte anderhalf jaar geleden al in Groningen, en doet nu ook Drenthe aan.

Beeld van de hoogveenontwikkeling langs de flank van de Hondsrug.

Beeld van de hoogveenontwikkeling langs de flank van de Hondsrug. Beeld: Bureau B+B / MARTA pictures

De Hunzevallei zou over honderd jaar een groot waterreservoir kunnen worden, om het gebied – en vooral de omliggende gebieden – voor te bereiden op klimaatverandering. Acht ontwerpbureaus schetsen met het project ‘Sponsland’ een toekomstbeeld van hoe landschappen ergens tussen de Hondsrug en Schiermonnikoog eruit zouden zien als ze aangepast werden aan een droger wordend klimaat. Vijf schetsen in de stad, vier in landelijk gebied. Die in de Hunze werd gemaakt door Bureau B+B uit Amsterdam.

Tijdens de klimaatadaptatieweek in Groningen (begin 2021) werden die ontwerpen al gepresenteerd in de stad, waar men zich moet wapenen tegen overstromingen, verzilting van de grond en hittestress door versteende oppervlakten. Hoewel deze ‘ontwerpmanifestatie’ zich vooral richt op de provincie Groningen, gaat het ook over Drents gebied. Vandaar ook dat de tentoonstelling nu in Gieten is te zien.

Waterwinning niet vanzelfsprekend

Nieuws

menu