Het Jan Kruis Museum in Orvelte is officieel open: ode aan een veelzijdig man

Els Kruis, de weduwe van de tekenaar, en dochter Leontine Kruis knippen het lintje voor de ingang van het Jan Kruis Museum in Orvelte door. Foto: Jaspar Moulijn

Met het doorknippen van een lintje verklaarden zijn weduwe Els en dochter Leontine Kruis het Jan Kruis Museum in Orvelte woensdag voor geopend.

‘Hij is open!’ De dochter van de bekende striptekenaar moest het roepen naar het aanwezige publiek, want het op het pleintje bij het nieuwe Orvelter museum samengepakte publiek kon het eigenlijke doorknippen maar moeilijk zien.

De simpele handeling is vooral voor Els en Leontine Kruis beladen. Na ruim tien jaar is het door hun vader en man zo gewenste museum eindelijk werkelijkheid. De bekende striptekenaar maakt het zelf niet meer mee, hij overleed in januari 2017.

Veel steun

Na een toost ‘op Jan’ mogen de genodigden naar binnen. Nieuwsgierige toeristen in Orvelte, de neuzen tegen het raam, moeten nog even geduld hebben. Zij zijn vanaf donderdag welkom. De opening was speciaal voor sponsors en vrijwilligers.

,,Er zijn zoveel mensen die hier belangeloos aan hebben meegewerkt”, vertelt zijn weduwe. ,,Niet alleen Jan wilde dit. Veel mensen hebben dit altijd een goed idee gevonden. De steun vanuit de omgeving is echt fantastisch.”

‘Verrassen’

Het kleine gebouw herbergt uiteenlopend werk van de striptekenaar die heel Nederland kent van de wekelijkse strips over Jan, Jans en de kinderen in tijdschrift Libelle. Van reclametekeningen tot sprookjes, de eerste schetsen van een piepjonge Jan Kruis en natuurlijk Woutertje Pieterse, volgens de kenners het ‘tweede magnum opus’ van de tekenaar.

,,We willen mensen verrassen”, vertelt zijn weduwe. Dat verdient hij. Bijna niemand weet dat hij naast de strips zoveel heeft gedaan.”

Portretten

Favoriet onderdeel is de portrettengalerij, waar haar dochters Leontine en Andrea, kleindochter Joséphine en collega-striptekenaar Maarten Toonder hangen. Kruis heeft veel bekende Nederlanders vastgelegd op doek.

,,Hij ging bij al die mensen langs. Sommigen waren vrienden, anderen kende hij niet. Die moet je dan toch binnen een dag goed neer zien te zetten.” Haar lievelingswerk ontbreekt. ,,Simon Carmiggelt. Dat is een prachtig, ingetogen portret.” Carmiggelt is in Meppel of Lunteren, waar deze zomer tentoonstellingen van Kruis’ werk te zien zijn.

‘Nostalgie’

Met dat verrassen lijkt het goed te zitten. Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe, lid van het comité van aanbeveling van het museum, is onder de indruk.

,,Ook ik ken hem natuurlijk van Jan, Jans en de kinderen. Voor mij is dat pure nostalgie. Maar ik wist bijvoorbeeld niet dat hij ook tekenaar was van Sjors en Sjimmie (Kruis tekende twee afleveringen van de strip, red.). Het is een fantastische aanwinst voor Orvelte, ik ben trots dat het in Midden-Drenthe is.”

‘Gewoon opa’

Kleindochter van de striptekenaar Caroline Kok vindt het museum vanzelfsprekend ‘geweldig’. Maar voor de kunstacademiestudente in spe is Jan Kruis vooral ‘gewoon opa’.

,,Een hele leuke opa, waarmee ik in het bos ging wandelen. En die bommetjes deed in het zwembad.”

Bezoekers van het museum, de stichting hoopt op 30.000 tot 50.000 per jaar, leren ook díe Jan Kruis een klein beetje kennen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu