Het Zwarte Gat van Eurochamp lonkt

De Partij voor de Vrijheid wil de geheimhouding van het onderzoeksrapport naar de Eurochamp-affaire opheffen. De partij diende woensdag een motie in bij de Provinciale Staten, het orgaan dat bij machte is om het provinciale onderzoeksrapport uit 2009 openbaar te maken. Nog voor de zomer moet er een dergelijk voorstel liggen.

Nico Uppelschoten. Foto: Duncan Wijting

Nico Uppelschoten. Foto: Duncan Wijting

Vlam in de pan
Dat gaat niet gebeuren. Een grote meerderheid in het Drents parlement blijft tegen. Maar de vlam sloeg in de pan.

Niet de affaire zelf (vermeende fraude bij gehandicaptensportorganisatie Eurochamp) veroorzaakte een karrenvracht aan ellende. Wel dat iemand van Gedeputeerde Staten een rapport over Eurochamp gelekt zou hebben naar Dagblad van het Noorden .

,,Zeven jaar later blijkt de zaak nog altijd ‘een stinkende open wond’ ''

In een notendop: de zaak-Eurochamp leidde in 2009 tot verziekte relaties tussen coalitie en oppositie, en tot grote spanningen tussen de coalitiepartijen VVD en PvdA. Louter verliezers, aan alle kanten. Zeven jaar later blijkt de zaak nog altijd ‘een stinkende open wond’, een typisch Drentse veenbrand die zomaar weer kan oplaaien.

Woensdag gebeurde dat in het Drentse parlement. Met dank aan de PVV en fractievoorzitter Nico Uppelschoten. Destijds besloten Provinciale Staten tot geheimhouding van het onderzoeksrapport, onder meer ter bescherming van ambtenaren die onder ede waren gehoord.

Uppelschoten wil dat de huidige Provinciale Staten dat besluit herroepen. Hij wil de geheimhouding op z’n minst aan een termijn binden: in een democratie kan alleen ‘bij hoge uitzondering’ sprake zijn van langdurige geheimhouding.

Voordat commissaris van de Koning Jacques Tichelaar het strijdtoneel betrad, had Statenlid Douwe Oosterveen (Sterk Lokaal) al een schot voor de boeg geleverd. ,,Het is vreemd dat de PVV dit doet’’, zei hij. ,,De PVV heeft de mond vol over openheid en transparantie, maar stemde wel tegen een wet die partijen verplicht hun financiering openbaar te maken.’’

Let op uw woorden
Tichelaar ging daar nog overheen. ,,De PVV heeft geen ledendemocratie en wil die ook niet.’’ Tichelaar viel vooral over de zinsnede in de motie waarin Uppelschoten de integriteit in twijfel trekt van bestuursorganen die geheimhouding niet aan een termijn willen binden. Dat uitgerekend de PVV die woorden in de mond neemt, deed Tichelaar in toorn ontsteken. ,,Let op uw woorden. U zegt nogal wat tegen uw voorgangers.’’ Tegen Statenleden van toen en nu.

Een stoot onder de gordel, protesteerde Uppelschoten. Hij kreeg op dat punt steun van SP, D66 en GroenLinks. Zij vonden dat Tichelaar te ver ging. ,,De PVV is wel een democratisch gekozen partij.’’ Jurr van Dalen (D66): ,,Het maakt niet uit welke partij met zo’n voorstel komt. Al is zo’n partij pimpelpaars.’’

Tsja.

Hermetisch afgesloten
De Eurochamp-affaire is buiten het Drentse parlement niet uit leggen. Zodra de wond weer openbreekt, lijken Provinciale Staten zich terug te trekken in een parallel universum. Een eigen wereld, vol zwarte gaten, hermetisch afgesloten van de Drentse samenleving. En dat is maar goed ook. Zodra iemand deze ruimte betreedt, wordt hij meegezogen in zo’n zwart gat. Het is een wereld vol zelfdestructie. Houd afstand, waar blijft dat waarschuwingsbord?

Het PVV-initiatief legde woensdag wel een andere zaak bloot. Hoe ga je om met deze Partij voor de Vrijheid die aan het begrip vrijheid een geheel eigen betekenis verleent? Tichelaar balanceerde op de hem vertrouwde wijze op het richeltje, maar zijn argumentatie snijdt hout. Een partij die geen interne democratie kent, maar wel een heel grote broek aantrekt om anderen juist op dat terrein de maat te nemen, is niet geloofwaardig. Dat mag worden gezegd, dat moet worden gezegd. De politiek zo correcte D66 versus een politiek incorrecte commissaris, het deed de Statenzaal even kapseizen.

In zijn slotwoord nam Tichelaar wat gas terug. ,,U bent wel gekozen’’, zei hij in de richting van de vijf PVV-Statenleden. ,,Daarom zit u hier.’’

Borgen
De perfecte cliffhanger kwam voor rekening van het SP-Statenlid Ko Vester, die destijds deel uitmaakte van de onderzoekscommissie. ,,Ik zou graag mijn verhaal vertellen’’, sprak de gepijnigde SP’er. Hij gaat zwaar gebukt onder zijn geheimhoudingsplicht. Vanaf de katheder: ,,Ik heb mijn verhaal over de affaire op schrift gesteld en thuis opgeborgen in een verzegelde envelop. Die envelop gaat open na mijn dood.’’

,,Ik heb mijn verhaal over de affaire op schrift gesteld en thuis opgeborgen in een verzegelde envelop. Die envelop gaat open na mijn dood.’’

Een Drentse Borgen ontrolt zich. Nooit geweten dat er zo veel emotie schuilt in al die Drentse koppen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu