Het aantal Drenten met dementie verdubbelt en gaat van 9200 naar 18.000

Het aantal mensen met dementie in Drenthe verdubbelt de komende decennia: van 9200 in 2015 naar 18.000 in 2040.

Dat werd donderdag bekend gemaakt op een werkconferentie over Waardig ouder worden in Drenthe in het Gevangenismuseum in Veenhuizen.

De forse stijging van het aantal dementerenden wordt in onze provincie niet alleen veroorzaakt doordat mensen ouders worden.

Drenthe vergrijst steeds meer

,,Drenthe vergrijst de komende jaren steeds meer. Het aantal jongeren in onze provincie daalt met 9 procent”, zegt zorgwethouder Joop Brink van Coevorden en aanjager van de werkconferentie.

Om dementerende ouderen zo lang mogelijk een waardig en zelfstandig leven te bieden, maken de twaalf Drentse gemeenten en de provincie zich samen met andere partijen sterk voor een dementievriendelijke provincie.

Dat is donderdag vastgelegd in het convenant Dementievriendelijk Drenthe tijdens de conferentie in Veenhuizen.

Impact dementie

In de praktijk betekent dit dat inwoners, ambtenaren en ondernemers en hun personeel bewust moeten worden gemaakt van de impact van dementie op de mensen met dementie, hun directe omgeving en de samenleving.

Dat gebeurt onder meer door trainingen, informatiebijeenkomsten en campagnes.

Liever naar de Hema

,,Ik zeg altijd: Liever naar de Hema dan naar het buurthuis. In het buurthuis wordt alles geregeld voor iemand met dementie. Je wordt er gepamperd.”

,,In de Hema moet je zelf je inkopen doen. Als je een boodschappenlijstje hebt, kan de Hema medewerkster getraind worden de mensen goed aan te spreken en te helpen. Zo behoud je je zelfstandigheid. Dat is heel belangrijk”, zegt Joop Brink.

De wethouder van Coevorden, die jarenlang in de zorg heeft gewerkt, ziet nog veel meer mogelijkheden.

Sensoren in matras

,,Wat denk je van domotica, zeg maar technische hulpmiddelen. Denk aan sensoren die voortijdig een val kunnen registreren. Zo voorkom je dat iemand zijn heup breekt. Of een matras met sensoren zodat je kunt wegen of iemand vocht vasthoudt.”

Het Drentse convenant moet de komende vier jaar zijn waarde bewijzen. Het wordt ook ondersteund door zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Alzheimer Nederland afdeling Drenthe, Netwerk Dementie Drenthe en Samen Dementievriendelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu