Het 'bejaardenstempel' van De Bente in Erica mocht er nou wel eens af: een nieuw terras voor oud en jong

Bewoners van De Bente in Erica hebben in het kader van Burendag samen een nieuw terras in hun binnentuin aangelegd. Nu kunnen bewoners meneer Hermans (98 jaar) en Esmee (21) elkaar nog makkelijker ontmoeten. ,,Het bejaardenstempel is er nu wel af.”

Het nieuwe terras aan De Bente in Erica. Foto: DVHN

Het nieuwe terras aan De Bente in Erica. Foto: DVHN

Nee, haar eerste keuze was het niet. Esmee Klouwen is 21 jaar en woont met haar vriendin sinds een paar weken in een huurwoning aan De Bente in Erica. Wie niet beter weet, zou denken dat het om een aanleunwoning voor ouderen gaat. In de hal van het complex hangen A4’tjes aan de muur over afgelaste bingo- en sjoelavonden in de gezamenlijke huiskamer. Op de deur een bord van zorgaanbieders Tangenborgh, Icare en Zorgkei.

‘Ik vind het wel prima zo, tussen de ouderen’

Beschut wonen, noemde woningcorporatie Lefier het jarenlang zelf. Maar dat ‘bejaardenstempel’ ging eraf. De leeftijdsgrens is de afgelopen jaren steeds iets verder omlaag geschroefd. Van 65+ naar 55+ en inmiddels mag iedereen er wonen. Esmee: ,,Mijn vriendin en ik hebben niet zo veel met Erica. Ik kom uit Klazienaveen. Maar we zijn starters en dit was de eerste woning die we toegewezen kregen. Ik vind het eigenlijk wel prima, zo tussen de ouderen. Ik ben zelf ook helpende in de zorg.”

Saaie, grijze bedoening

Ook Mark Hofkamp (30) woont hier nu. Hij is bewoner maar ook beheerder van het complex. Van hem komt het idee om de gezamenlijke binnentuin op te knappen. ,,Het was maar een saaie bedoening hier. Het was volgetegeld met eenvoudige 30 bij 30 centimeter grindtegels en weinig groen. Het nodigde niet uit om even gezellig te gaan zitten. Terwijl dat juist zo leuk zou zijn, al helemaal nu jong en oud hier samen wonen.”

Hij schetste een plan voor een nieuwe tuin. Nog steeds met een groot terras, maar ook met plantenbakken voor wat extra groen. Lefier haakte aan bij zijn plan en betaalde de moderne tegels die er nu liggen. Een hoveniersbedrijf deed het zware tegelwerk en maakte de plantenbakken.

‘Nieuwkomers’ samen aan de slag met ouderen

Hofkamp: ,,In het kader van burendag hebben we bij het Oranjefonds gevraagd om een budget voor bloemen en planten in de bakken. Dat hebben we gekregen.” Zowel de oudere buren als de ‘nieuwkomers’ hebben geholpen. De eerste planten staan in de grond. Het oogt nog wat kaal, maar de bloemen moeten de tijd krijgen groter te groeien.

De oudste en eerste bewoner, meneer Hermans van 98 jaar, mocht zaterdag de openingshandeling verrichten. Na het doorknippen van het rode lint, mocht hij als eerste plaatsnemen in een van de tuinstoelen. Esmee kwam even bij hem zitten. Of ze er echt veel samen te vinden zullen zijn, is nog de vraag. ,,Ik zit liever lekker beschut binnen in de huiskamer”, verklapt Hermans.

Maar dát er gebruik gemaakt gaat worden van het nieuwe terras is zeker. Een van de bewoners roept al naar Mark Hofkamp. „Dat wordt gezellig oliebollen bakken op oudejaarsdag!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu