Het beroemdste bankje in Assen zit niet lekker meer

Zo moet de vernieuwde Brink in Assen eruit gaan zien.

Het bekende Texelbankje op de Brink in Assen zit beroerd. Na de vernieuwing van het plein is de zitting sterk verlaagd.

Het monument uit 1950 is tijdens de aanpak van de Brink niet verplaatst, de directe omgeving van het bankje is verhoogd. Daardoor is de zit van het bankje onnatuurlijk laag geworden.

Oorspronkelijk zaten onder de zitting vijf lagen bakstenen blijkt uit oude foto’s die op internet te vinden zijn. Daarvan zijn er in de nieuwe situatie hooguit drieënhalf over. Het plaatsnemen en weer opstaan is daardoor een hele toer geworden, de zitting is zeker 10 centimeter te laag.

Geschiedenis

Het karakteristieke bankje voor Huize Tetrode is een geschenk aan Assen van de bewoners van Texel. In november 1944 werden zevenhonderd mannen van het waddeneiland gedeporteerd naar de Drentse hoofdstad. De bezetters vreesden voor een invasie van het eiland en wilden voorkomen dat de mannen zich bij de geallieerden zouden aansluiten.

De eilanders werden in en om Assen als dwangarbeiders te werk gesteld bij de Organisation Todt. Ze moesten tankgrachten en loopgraven aanleggen op het Balloërveld en in het Asser bos als onderdeel van de verdedigingslinie Frieslandriegel. Veel dwangarbeiders werden ondergebracht bij particulieren. Een deel werd ingekwartierd in de toenmalige inrichting Port Natal in de Beilerstraat.

Het bankje bedankt de Assenaren voor hun goede diensten. Het nauwelijks meer leesbare opschrift meldt: ‘Nov. 1944-april 1945. Aangeboden door de Texelaars als dank voor genoten hulp en gastvrijheid.’ Op de rugleuning van het door kunstenaar J. van der Pijl ontworpen zitmeubel zijn de wapens van Texel en Assen aangebracht. Het monument werd op 22 april 1950 onthuld.

Oude situatie

Een woordvoerder van de gemeente Assen erkent dat de zit van het monumentale bankje aanzienlijk is verlaagd. ,,Er zijn ook klachten over binnengekomen bij ons. Het heeft te maken met de bomen in de omgeving, om de wortels te beschermen moest er grond worden aangebracht. Daardoor is het bankje automatisch verlaagd.’’

De gemeente heeft offerte aangevraagd bij een bedrijf om de oude situatie te herstellen. ,,We willen dat zorgvuldig doen’’, zegt de woordvoerder. ,,Maar ik verwacht dat we er binnenkort mee kunnen beginnen. Het opschrift, dat nu niet meer leesbaar is, zal eveneens worden schoongemaakt of hersteld.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu