Het dagboek van campingeigenaar Susan van Rijswijk uit Norg: 'We gebruiken maar de helft van onze kampeerplekken'

Camping De Norgerberg in Norg is klaar voor het pinksterweekeinde. Eigenaar Susan van Rijswijk-Schippers (38) heeft een drukke week achter rug en hield een dagboek bij. ,,We gebruiken maar de helft van onze kampeerplekken.”

Susan van Rijswijk van camping De Norgerberg bij haar drive-thru incheckbalie.

Susan van Rijswijk van camping De Norgerberg bij haar drive-thru incheckbalie. Foto: Jaspar Moulijn

Maandag 25 mei:

Mijn man stond om half zeven op om broodjes te bakken voor de gasten. Die kunnen ze bestellen en afhalen in onze snackbar. We hebben een rondje gemaakt over de camping en het privé-sanitair bij de kampeerplaatsen gecontroleerd na het hemelvaartweekeinde. We hadden al acht van deze units, maar we hebben door de coronacrisis er extra bij gebouwd. Elke week komen er twee units bij. We hopen vrijdag op zestien stuks te zitten en willen naar 28. Het privé-sanitair is een blijvertje, daar is behoefte aan. Onze mensen van de technische dienst bouwen de units zelf van hout van de bomen op onze camping. Mijn man is van oorsprong timmerman van beroep.

We wonen met onze drie kinderen op de camping, want we moeten 24 uur per dag bereikbaar zijn voor onze gasten, bijvoorbeeld als er een ambulance moet komen. Een camping beheren is niet alleen je werk, het is je leven.

We draaien tot 1 juli op halve bezetting van het aantal kampeerplaatsen, want het gemeenschappelijk sanitairgebouw mag dan pas open. Dat betekent dat er maar 80 plekken beschikbaar zijn, voor gasten met eigen sanitair in caravan of camper. Om en om laten we een plekje vrij. Dat hoeft niet, maar we willen kijken hoe het dit pinksterweekeinde werkt. Onze jaargasten kunnen wel in hun chalets met eigen toiletvoorzieningen terecht en ook de bungalows op het terrein kunnen we verhuren.

Dinsdag 26 mei:

De kinderen zijn deze dag vrij van school. Ze gaan nog niet elke dag naar school, dus ik help ze met het opstarten van het maken van het huiswerk. Gelukkig hebben we een oppas die het van mij overneemt zodat ik de camping op kan. Ik leg de laatste hand aan onze camping-app. Daarmee kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor ons zwembad. We laten in deze coronatijd maximaal vijftien mensen toe in ons zwembad. Je kunt een uur zwemmen reserveren. Een half uur later begint het volgende zwemuur, zodat we in de tussentijd het zwembad kunnen desinfecteren. Het reserveren en afstand houden in het zwembad gaat tot nu toe heel goed. De mensen zijn blij met alles wat wèl weer kan.

Aan het einde van de dag zijn we met onze kinderen zelf het zwembad ingesprongen en na afloop heb ik de laatste boekingen doorgenomen.

Wat je nu krijgt, is dat ik toiletpapier moet oprapen van mensen die hun behoefte in de bosjes doen. Ze zijn bang dat hun chemisch toilet in caravan of camper vol raakt. Ze staan in de bosjes te plassen, want dat deden ze vroeger ook. Als ik het zie, spreek ik de mensen er op aan.

Woensdag 27 mei:

Ik heb met open mond naar premier Rutte en minister De Jonge geluisterd. De ambtenaar die de maatregel voor recreatiebedrijven heeft bedacht, is waarschijnlijk nog nooit op een camping geweest. We hebben een joekel van een sanitairgebouw, dat is groter dan de gemiddelde horecagelegenheid in Groningen. We wilden maximaal drie personen tegelijk in het gebouw toelaten en dan non-stop schoonmaken. Het is nog gekker. Het terras van onze kantine mag maandag open en ook het toilet van de kantine. Maar dezelfde mensen mogen niet naar het gemeenschappelijke sanitairgebouw. Leg dat maar eens uit. De schade is enorm. Campinghouders moeten in een half jaar de jaaromzet verdienen. Een kwart van dat half jaar draaien we nauwelijks omzet.

De telefoon staat roodgloeiend vandaag. Het is spitsuur. Mensen willen er graag weer op uit. We zitten voor komend weekeinde al vol met de plekken die we beschikbaar hebben. Nu is het niet druk, maar wel gezellig. De meeste gasten vertrekken voor het weekeinde.

Omdat we tot 1 juli nog niet volledig open kunnen, boeken 50-plussers ook in juli en augustus. Normaal gaan die in het voor-en naseizoen op vakantie. Nu komen de doelgroepen tegelijk en de zomervakantie is de periode dat we al vol zitten. Je mist de natuurlijke spreiding.

Donderdag 28 mei:

Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld belde me vanmorgen op. Hij wilde even over onze situatie praten. Hij toonde alle begrip voor ons standpunt en zei dat hij het ook niet kon uitleggen dat toiletten in de horeca maandag wel weer open mogen, maar die van recreatiebedrijven niet.

Vandaag hebben we de plantenbakken bijgevuld en hebben we buiten de drive-thru incheckbalie klaar gemaakt. Morgen is de grote instroom voor het pinksterweekend en om ook met de anderhalvemetermaatregel een beetje vlotte doorstroming bij het inchecken te krijgen, zit ik morgen buiten achter een tweede balie. Met een lange stok reik ik gasten de papieren aan.

Ik ben vanmiddag thuis geweest, de kinderen waren vrij van school. Ik heb mijn dochter geholpen met haar spreekbeurt. De meeste kinderen doen het over hun hond of kat, maar zij koos De Norgerberg als onderwerp. Nou ja, daarvoor moet je wel even tijd maken. Ze interviewde me en vroeg: „Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de camping?” Ik dacht: ach kind, je bent pas negen jaar.

Vrijdag 29 mei:

De eerste gasten staan om half negen al voor de poort. We hebben de drive-thru incheckbalie geopend en de kinderpakketjes klaar gemaakt. Ons animatieprogramma is op afstand. Geen knutselhoek dus, maar de kinderen krijgen een knutselpakket voor bij de caravan. Voorlezen doen we niet met kinderen op schoot, maar met de kinderen op het podium en het animatieteam op afstand. We houden ook meer activiteiten tegelijkertijd, zodat we een goede spreiding van kinderen en volwassenen krijgen.

Ik zit de hele dag achter de buitenbalie en de camping stroomt ‘s middags aardig vol. Eindelijk hangt er de sfeer die bij een camping hoort. We hebben dit weekeinde ongeveer 170 mensen binnen, de helft van een normaal pinksterweekeinde. De laatste gasten verwacht ik om half elf ‘s avonds.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu