Het gaat ondanks corona redelijk goed met podiumbouwer Interstage (dat onlangs nog een 3FM Award won)

Het gaat naar omstandigheden goed met Interstage uit Meppel en met directeur Gino Spijkerman. Ondanks het wegvallen van een compleet festivaljaar grijpen ze bij Interstage alle voorkomende mogelijkheden aan om nieuwe avonturen te beginnen.

Gino Spijkerman: 'The show must go on.'

Gino Spijkerman: 'The show must go on.' Foto: Daan Prest

Van de circa 35 medewerkers zijn er gemiddeld genomen vijftien bij andere bedrijven gedetacheerd. Interstage heeft niemand ontslagen. Medio maart ging de intelligente lockdown in. Spijkerman riep zijn medewerkers bijeen voor een ontmoeting. „We knokken ons er doorheen. The show must go on.” Hij vroeg twee dingen aan zijn collega’s: flexibiliteit en loyaliteit. „Ze hebben het fantastisch opgepakt.”

Songfestival

Er was sprake van een tsunami aan tegenvallers. Bijna negentig procent van de normale omzet is weggevallen. Festivals als Zwarte Cross en Concert at Sea, waar Interstage de infrastructuur bouwt, vielen weg. Een van de grootste tegenvallers was de afgelasting van het Eurovisie Songfestival, waarvoor Interstage de podia zou bouwen. Het Songfestival gaat komend voorjaar definitief door in Ahoy’ in Rotterdam. Daarvoor worden vier verschillende scenario’s uitgewerkt. Met de uitvoering ervan is Interstage nauw betrokken.

Voor het bedrijfspand op Noord rijdt een truck met oplegger vol met materialen langs. De Nederlandse trailer komt uit Noorwegen. In het hoge Noorden zijn filmopnames gemaakt voor Mission Impossible 7, The Fallout . Met materiaal van Interstage, dat met negen trailers van een vaste transporteur werd vervoerd. Er werd een grote schans naast een ravijn gebouwd, waarop Tom Cruise zijn stunts zelf uitvoerde.

3FM Award

Gino Spijkerman werd onlangs via een livestream vanuit poppodium Patronaat in Haarlem verrast met een prestigieuze prijs: de 3FM Award voor Beste Muzikale Initiatief. Dat is ‘De Tuin van 2020’, een combinatie van muziek, eten en drinken. Het concept is bedacht door Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon uit Zwolle. Evenementenbureau Tribe Company uit Ouderkerk aan de Amstel benaderde Gino Spijkerman om als partner mee te doen.

Het gaat om intieme optredens, driemaal per dag, voor in eerste instantie 100 en later 140 gasten met optredens van onder anderen Typhoon, Paul de Leeuw en Cor Bakker, Lil’ Kleine, Nick en Simon, 3JS, Chef’Special, DI-RECT en Rowwen Hèze. Dertig verschillende buitenlocaties werden onderzocht en uiteindelijk werd ‘De Tuin van 2020’ opgebouwd op een bijzonder eiland in Brielle: een voormalig verdedigingswerk in Zuid-Holland.

Ontmoeting met de koning

Het concept werd in de maanden juli en augustus ook toegepast op Texel als ‘Het Strand van 2020’, omgetoverd tot ‘het Ibiza van Nederland’ met optredens van bekende dj’s. Binnenkort wordt het project in de weekenden voortgezet als ‘De Wintertuin’. Daarvoor ondergaat Studio 21 op het Mediapark in Hilversum een metamorfose. Interstage is wederom partner en het bedrijf van broer Carlo zorgt voor de inrichting.

De veiligheidsregio heeft ontheffing gegeven voor de ontvangst van 250 gasten per keer. „We hebben aangetoond dat het op een goede manier kan met inachtneming van de coronaregels”, licht Gino Spijkerman toe. „Het is een kwestie van organiseren. Daar zijn we goed in. Onderzoek wijst uit dat de mensen smachten naar evenementen. Cultuur, evenementen en horeca hebben een duidelijke maatschappelijke functie.”

Een verhaal van deze strekking vertelden Spijkerman en andere ondernemers in de entertainment- en culturele sector onlangs aan Koning Willem-Alexander. Ze ontmoetten hem op uitnodiging van de provincie in een kerkje in Borger. „Ik constateerde dat ik als enige ondernemer van de uitgenodigde tien voor de normale bedrijfsvoering geen financiële ondersteuning van de overheid krijg. Een festival als Zwarte Cross, is dat geen cultuur?”

Gino Spijkerman is nauw betrokken bij de Eventdesk Meppel die de gemeente heeft ondersteund bij het uitvoeren van de coronamaatregelen. Spijkerman is tevreden over de naleving van de coronaregels door de Meppeler horecaondernemers en winkeliers. „Ze laten iedere dag zien dat ze hun zaken goed organiseren. Enkele uitzonderingen daargelaten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu