Het geld is op: Tynaarlo doet niet meer mee aan actie voor bestrijding geweld tegen vrouwen

Het Drents Museum stond vorig jaar november in de oranje schijnwerpers. Foto: Jaspar Moulijn

De actie Orange The World krijgt dit jaar geen steun van de gemeente Tynaarlo, zo stelt de fractie van GroenLinks ontsteld vast.

De actie vond vorig jaar in november plaats en moet aandacht vragen voor de bestrijding van allerlei vormen van seksueel geweld tegen en intimidatie van vrouwen. Allerlei gemeenten en instellingen doen er wereldwijd aan mee door prominente gebouwen volop in het licht van oranje schijnwerpers te plaatsen.

Brief aan gemeenteraad: we stoppen er mee

Burgemeester en wethouders stuurden onlangs een brief aan de gemeenteraad dat het college dit jaar afziet van een bijdrage. Het geld zou op zijn en bovendien zou het project Veilig Thuis Drenthe voldoende bijdragen aan de bestrijding van huiselijk geweld tegen vrouwen. „Onzes inziens is een gerichte en op maat ingezette aanpak zoals we die via Veilig Thuis Drenthe realiseren meer effectief.”

Deze stellingname is opmerkelijk, omdat vorig jaar de voltallige gemeenteraad een motie aannam om in 2019 wel mee te doen met de actie.

Kuipers vindt ook dat Veilig Thuis Drenthe goed werk verricht, maar hij wijst er op dat Orange The World een iets andere doelstelling heeft. Veilig Thuis biedt volgens hem vooral zorg, ‘Orange’ maakt zichtbaar dat veel vrouwen te lijden hebben onder geweld en intimidatie, niet alleen thuis, maar ook bijvoorbeeld bij het uitgaan. Hij vindt dat Tynaarlo alsnog de portemonnee moet trekken en dit jaar moet meedoen aan de actie.

De gemeente Assen doet dit jaar wel mee aan Orange The World, laat woordvoerder Denise Zwep weten. „Dat heeft het college in mei al besloten. We doen de hele collegeperiode mee, dus ook in 2021. Dit jaar richten we ons op het verlichten van het Stadhuis.” Assen trekt hiervoor 2500 euro uit.

De gemeente Emmen wil volgens een woordvoerder dit jaar graag weer meedoen. „Alleen is dat nog niet concreet, we willen dit nader bespreken met de organisatie.”

Drents Museum in schijnwerpers

In november deden onder andere Assen en Emmen ook mee aan de actie. Zo stonden het Drents Museum en het Raadhuisplein in Emmen in de schijnwerpers.

De gemeente Tynaarlo kampt net als verreweg de meeste andere gemeenten met grote financiële problemen. Onlangs nog liet wethouder van financiën Hans de Graaf (ChristenUnie) weten dat alle subsidies voor activiteiten extra kritisch tegen het licht worden gehouden.

Orange The World vindt dit jaar plaats in 90 landen en start op 25 november. De actie duurt tot 10 december.

Nieuws

Meest gelezen

menu