Het grootste zonnepark van Drenthe maakt gelijk overuren

Barger Compascuum,7/2/18: Opening zonnepark Rundedal. DN ZDO, blokje.

Bij Barger-Compascuum is gisteren het grootste zonnepark van Drenthe geopend. Nu ja, voorlopig dan. Zolang de overheid nog met subsidie strooit, komen er beslist grotere.

Het kan geen toeval zijn. Uitgerekend op de dag van de opening staat de zon onafgebroken aan de hemel. De meters van de omvormers maken overuren. Er wordt gefluisterd dat dit het resultaat is van een schietgebedje van wethouder René van der Weide.

Want als er iemand blij is met zonnecollectoren in Emmen is het wel Van der Weide. Zijn partij Wakker Emmen is fel tegen de komst van windmolens, maakte dat vier jaar geleden tot inzet van de verkiezingen en constateerde vervolgens wat de rest van Emmen al wist: hier gaat de gemeente niet over.

Want die 95,5 megawatt aan windmolens, dat is een taak die Emmen door de provincie Drenthe in de maag is gesplitst. Die taak ligt er nog steeds; wel heeft Van der Weide zelf de regie in handen mogen nemen.

Overleggen met omwonenden van windmolens worden flink getraineerd

De locaties zijn inmiddels bekend, maar of er ooit molens verrijzen, daar geloven maar weinigen in Emmen in. De omwonenden zijn mordicus tegen, overleggen met windboeren worden flink getraineerd en ondertussen is een lokale windboer achter de rug van de collega’s om ook nog zelf met een plan gekomen: het enige plan dat wél aan de gewenste tiphoogte van 149 meter voldoet.

Kortom, als het aan Wakker Emmen – en een groot aantal andere fracties – ligt, wordt er meer op zonne-energie ingezet. Geen last van slagschaduw, geen horizonvervuiling, geen herrie – een mens kan bijna blij worden van enorme rijen glas. Zeker als de zon ook nog eens schijnt.

Met pak ‘m beet dertig voetbalvelden is het nu de grootste van Drenthe

Zonnepark De Lange Runde, aan de Verlengde Oosterdiep Westzijde even voorbij Barger-Compascuum, is met zijn 17 hectare (pak ’m beet dertig voetbalvelden) op dit moment de grootste van Drenthe. Er staan in zestien lange rijen 118.200 zonnepanelen opgesteld, samen goed voor een opbrengst van 14 megawatt. Omrekenen naar de opbrengst van windmolens is ingewikkeld. Het is niet zo dat de opbrengst gelijk is aan ruim vier windmolens van 3 megawatt. Maar het komt vast in de buurt.

De bouw van het park leverde een klein beetje werkgelegenheid in de regio op, vooral dankzij infrastructuur en de aanleg van een hekwerk. Vooral de plaatselijke betonfirma is er blij van geworden, omdat zonneparkenbouwer Belectric voor elke paal in de modderige grond beton stortte, werd er liefst 2,5 miljoen liter beton gebruikt. Maar de zonnepanelen zelf komen uit Maleisië en de vier omvormers op het terrein – die van wisselstroom gelijkstroom maken – uit Sicilië. En omdat er op het terrein helemaal niemand werkt, is er nu van werkgelegenheid geen sprake meer.

Bovengronds is 75 kilometer aan kabel getrokken

Dat wil overigens niet zeggen dat het zonnepark niet in de gaten gehouden wordt. Op verschillende plekken hangen camera’s die ook ‘s nachts nog scherpe beelden doorzenden naar het beveiligingsbedrijf. Dat is om te voorkomen dat onverlaten er met zonnepanelen vandoor gaan. Of met iets van de 75 kilometer aan kabel, die bovengronds de panelen met de rest van de apparatuur verbindt.

Die zonnepanelen zijn niet in aluminium gevat – en dat is tamelijk nieuw. Volgens projectmanager Bart Robrechts van Statkraft, de Noorse firma die eigenaar is van het zonnepark, hoeven we niet bang te zijn dat de panelen daardoor minder goed vastzitten. Integendeel: ,,We hadden hier laatst een behoorlijke storm en er is geen enkel paneel gesneuveld.’’

Moeder natuur doet hier in Barger-Compascuum gewoon zijn werk

Andere leuke vraag: wie maakt al die panelen schoon? Nou, niemand. Moeder natuur doet hier gewoon zijn werk, vertelt Robrechts tijdens een rondleiding voorafgaande aan de opening. Een beetje extra sneeuw kan geen kwaad. Dat zakt door de warmte al vrij snel als een soort minilawine van de panelen en schoont de boel mooi op. Vogelpoep is iets lastiger, blijft ook wat langer plakken, maar levert geen merkbare vermindering van stroomopbrengst op.

En de opening zelf? Daarvoor werden Statkraft-manager Hallvard Granheim, gedeputeerde Tjisse Stelpstra en natuurlijk Van der Weide ingevlogen. En, vanzelfsprekend, een goede cateraar. Al deed de zon de beste zaken.

Nieuws

Meest gelezen

menu