Het idyllische pand van Museum Vosbergen in Eelde binnenkort ook als trouwlocatie? Het zou kunnen, zegt de nieuwe beheerder: 'Maar het moet hier geen circus worden'

Na ruim twintig jaar familie Verel komt Museum Vosbergen, bekend om zijn historisch collectie muziekinstrumenten, in handen van een stichting. Kersvers penningmeester Peter Goos is de nieuwe bewoner van het idyllische landgoed en heeft plannen te over.

Peter Goos is het nieuwe gezicht van Museum Vosbergen in Eelde.

Peter Goos is het nieuwe gezicht van Museum Vosbergen in Eelde. Foto: Jaspar Moulijn

Op een zonovergoten ochtend galt er cellomuziek over het landgoed Vosbergen. Hoewel Goos zelf geen noot kan spelen, is hij wel liefhebber van muziek. „Mijn rol is er ook op gericht om mensen die, op dit gebied, veel meer kunnen dan ik bij elkaar te brengen. Ik ben een organisator, geen conservator.”

In december nam Goos intrek in het woongedeelte van het museum, boven voert hij zijn accountantskantoor. Een schoonzus van Goos kende de familie Verel al langer en toen zij te kennen gaven liever te stoppen in Eelde, dienden zij daarop een plan in. Niet de indrukwekkende tafelpiano’s, benenfluitjes vol geschiedenis en opvallende serpents (slangvormige blaasinstrumenten) naar de veiling brengen, maar het in ere houden en voortzetten.

‘Zelf de broek ophouden’

Grote wijziging is de insteek van het museum, zegt Goos. „Voor Dick Verel was het jarenlang een hobby waar hij passie voor had. Als er aan het einde van het jaar geld achteraan moest, was dat niet zo erg. Ik wil er met een nieuw bestuur naartoe dat Museum Vosbergen zelf de broek op kan houden.” Al gaat dat niet van vandaag op morgen, benadrukt hij.

De plannen zijn uitgesmeerd over een jaar of drie, zegt Goos. De nieuwe stichting is in onderhandeling om de collectie naar verloop van tijd in eigen beheer te krijgen en de bedrijfsvoering moet op de schop. Goos: „We werken hard om een grote groep vrijwilligers te werven én op te leiden. Om zelf met audiotechniek bezig te kunnen, maar ook om de collectie instrumenten te onderhouden.”

Geen technofeesten in Eelde

Daarnaast startte Goos een business club, waar zo’n vijftig bedrijven lid van moeten worden, om meer gelden te genereren. Ook wil Goos het museum een aantal keer per jaar beschikbaar stellen als feest- of trouwlocatie. „Mits de aanvraag natuurlijk past bij onze setting. We gaan hier geen technofeesten houden, natuurlijk. Maximaal honderd mensen, het liefst muziek gerelateerd. Het moet geen circus worden.”

Uiteindelijk moet er een nieuwe museumdirecteur komen, maar voor het zover is moet er nog veel gebeuren. Heel veel, erkent Goos. „Deze winter gaan we aan de gang met achterstallig onderhoud en willen we meer gaan digitaliseren. Gefaseerd, dat is hier het toverwoord.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu