Het is alles Drenthe wat de klok slaat in nieuwe bundel, met 80 pagina's poëzie en proza

Drenthe en literatuur vormen een opvallend geslaagde combinatie. Dat werd eerder al aangetoond maar blijkt nu weer met de bundel Drenthe, een literaire reis door de tijd.

Jan-Paul Rosenberg en Jetta Klijnsma met de bundel.

Jan-Paul Rosenberg en Jetta Klijnsma met de bundel. Foto: Rens Hooyenga

Het boek is een vervolg op een eerdere bloemlezing, gepubliceerd in 2015: Drenthe, literaire reis langs het water . En in 2004 verscheen van dezelfde uitgever al eens Drenthe, door dichtersogen .

Ook de nieuwe bundel, pakweg 80 pagina’s dik, staat vol poëzie en proza van Drentse schrijvers. ,,Maar ook van auteurs van elders die op een of andere manier gelinkt kunnen worden aan de provincie”, legt samensteller Jan-Paul Rosenberg uit Zeist uit.

Een van de Drentse auteurs die hun opwachting maken is Marga Kool. De oud-gedeputeerde en oud-dijkgraaf, 71 inmiddels, schrijft afwisselend in het Nederlands en in het Drents. De in 2003 overleden Roel Reijntjes uit Beilen mocht evenmin ontbreken, vond Rosenberg. ,,En van Daniël Loohues staat een liedtekst in het boek.”

Assen literair decor voor Marcel Möring

Hij noemt Rutger Kopland, Vasalis en Marcel Möring als voorbeelden van niet-Drentse schrijvers die toch ‘iets’ met de provincie hadden cq hebben en van wie daarom ook werk is opgenomen. Een aantal van Koplands gedichten gaat over Drenthe. Roden was de laatste woonplaats van Vasalis, pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans.

Marcel Möring, geboren in Enschede, groeide op in Assen. In zijn romantrilogie Dis-Louteringsberg-Eden vormen Drenthe en de Drentse hoofdstad het decor.

Van schrijver van ‘noordelijke boeken’ Gerrit Jan Zwier uit Zuidhorn is er een verhaal over Lévi Weemoedt. De oud-leraar Nederlands, bekend van zijn tragikomische verhalen en gedichten, woont sinds 1992 in Assen. ,,Zwiers beschrijft hoe Weemoedt van Vlaardingen naar Drenthe vluchtte”, vertelt Rosenberg.

Serie van inmiddels 50 bundels

De maker van de bundel wil ‘bruggen bouwen tussen literatuur en samenleving’, zegt hij. ,,Met een regionaal thema als uitgangspunt. Zo is een serie van inmiddels zo’n 50 bundels ontstaan, die over alle provincies is uitgerold. Mijn ambitie is om de afstand tussen enerzijds poëzie, maar ook proza, en anderzijds de lezers te verkleinen. Bloemlezingen zijn daarvoor een geschikt instrument.”

Het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg financieel bij aan het nieuwe boek.

Rosenbergs stichting Achterland is ook actief met projecten waarin poëzie wordt verbonden met andere kunstvormen, zoals muziek, film en fotografie. Een voorbeeld daarvan is het vorig jaar georganiseerde Zomer op Schokland .

Presentatie in Huis Westerbeek

Drenthe, een literaire reis door de tijd is vrijdag officieel gepresenteerd in Frederiksoord. In Huis Westerbeek, het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid, ontving Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma het eerste exemplaar. Van haar hand is ook het voorwoord in het boek.

De nieuwe bundel is verkrijgbaar bij boekhandels in Drenthe. Ook kan het boek online worden besteld door te mailen naar info@achterland.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu