Het is op oudejaarsdag opnieuw stil op het veld van HZVV in Hoogeveen. Drents kampioenschap carbidschieten gaat niet door

Drents kampioenschap carbidschieten gaat niet door. Foto: Kor Bakker

Er komt dit jaar opnieuw geen Open Drents Kampioenschap melkbus carbidschieten, dat op 31 december bij HZVV zou plaatsvinden. Het zou de 23e editie zijn, maar de organisatie heeft vanwege de coronamaatregelen besloten het kampioenschap deze editie niet door te laten gaan. De organisatie ziet door de coronamaatregelen geen heil in de organisatie van het kampioenschap.

De liefhebbers zullen dit jaar voor het tweede jaar op rij op 31 december de doffe dreunen en de ballen die alle kanten opvliegen, op het veld van HZVV moeten missen. Onder strikte voorwaarden zou het evenement doorgang kunnen vinden, maar de organisatie vindt dat het kampioenschap dan een heel andere dimensie krijgt, die men liever niet wil.

„Tijdens het kampioenschap staan er altijd acht teams van twee personen op een kar”, zegt organisator Cor Timmerman. „Wij kunnen de 1,5 meter afstand niet waarborgen. Er zouden vier personen tegelijk mee mogen doen, maar dan krijgt het kampioenschap een hele andere sfeer. Daarnaast mag er geen publiek bij zijn en er mag geen horeca gekoppeld zijn aan carbidschieten. Het evenement mist dan eigenlijk alles wat het zo aantrekkelijk maakt.”

Ongeveer 50 deelnemers

Meestal trok de Drentse titelstrijd melkbus carbidschieten in de afgelopen 22 jaar zo’n 50 deelnemers. ,,Het record is een deelname van dertig teams. Veel deelnemers vroegen mij al of het ook door zou gaan. We hebben de persconferentie van de regering even afgewacht. Bij versoepeling van de maatregelen waren er mogelijkheden geweest, maar nu niet. Voor iedere betrokkene is het weer een teleurstelling.”

Dat geldt uiteraard ook voor de organisatie. „Ja, natuurlijk is het jammer dat het weer niet door kan gaan. Het zal deze keer weer stil zijn op het HZVV-veld op oudejaarsdag. Veel activiteiten gaan al niet door en voor de voetbalclub is deze afgelasting zeer jammer.”

Voor Timmerman wordt het na 22 jaar voor het tweede jaar op rij een andere oudejaarsdag dan gebruikelijk. ,,Inderdaad, het wordt een rare oudejaarsdag, want anders waren we van 8.00 uur tot 18.00 uur bezig met carbidschieten. Er hielpen altijd tien tot vijftien vrijwilligers mee en ook voor hen zal het een andere laatste dag van het jaar worden. Ik zal weer wat anders moeten gaan doen. Het blijft een rare gewaarwording”, laat Timmerman weten. „Anders waren we nu al volop met de voorbereidingen bezig geweest.”

Nieuws

menu