Het is vandaag Wereld Hondendag, maar Jacintha uit Groningen en Barbara uit Hoogeveen leggen hun honden élke dag in de watten. 'Zonder mijn hond ben ik nergens'

Het is vandaag Wereld Hondendag, een dag waarop viervoeters die de wereld een stuk mooier maken in het zonnetje worden gezet. Dat doen Jacintha Otten uit Groningen en Barbara Veilinga uit Hoogeveen eigenlijk elke dag. Otten zou namelijk nergens zijn zonder haar hulphond Otis en Tessa, de labradoodle van Veilinga, ontpopte zich tot ware helper.

Jacintha Otten met haar hond Otis.

Jacintha Otten met haar hond Otis. Foto: Eigen foto

Jacintha Otten uit Groningen zet geen stap buiten de deur zonder haar trouwe vriendin Otis. Een Australian Shepherd van 10 maanden. De viervoeter helpt haar overal bij. Zo durfde Otten niet meer over straat, maar sinds ze Otis heeft gelukkig wel weer. ,,Zij heeft mij mijn vrijheid teruggegeven”, vertelt de Groningse aan de telefoon. ,,Ik raak snel in paniek en Otis weer hoe ze mij rustig moet krijgen.”

Psycho-sociale hulphond

Otis is een psycho-sociale hulphond. Otten startte ongeveer een jaar geleden een crowdfundactie om een hond te kunnen aanschaffen en zelf te trainen. De Groningse heeft meerdere psychische problemen, waaronder een eetstoornis. De helft van de 8000 euro haalde ze op met de actie, de andere helft betaalde de gemeente.

Ze leidt de hond zelf op, met behulp van een trainster. ,,Otis weet steeds beter wat ze in een bepaalde situatie moet doen. Australian Shepherds zijn heel gevoelig en Otis merkt meteen als ik in paniek raak. Dan komt ze naar mij toe en likt ze me of gaat ze bij me zitten. Dat helpt enorm.”

Kracht om te vechten

Het gaat naar omstandigheden goed met Otten. „Ik heb wel een terugval met mijn eetstoornis, maar Otis geeft mij de kracht om te vechten. Ik moet goed voor mijzelf zorgen om dat voor haar te kunnen doen. Een hond is een maatje voor het leven en zonder haar ben ik nergens.”

Dat het vandaag Wereld Honden Dag is, weet Otten. „Wat ik eraan ga doen? Een mooie foto op Otis haar Instagramaccount zetten en natuurlijk krijgt ze wat extra lekkers.”

Barbara Veilinga uit Hoogeveen heeft met haar labradoodle Tessa een lot uit de loterij. Veilinga heeft gezondheidsproblemen. Ze zit in een scootmobiel en heeft problemen met haar suiker. Tessa, nu 8 jaar, gaf van kleins af aan een seintje wanneer Veilinga haar suiker te laag is.

Met de scootmobiel uit de bosjes

,,Ik heb geen hond genomen om mij te helpen, maar toevallig is gebleken dat ze veel dingen goed kan. Zo heeft ze mij met de scootmobiel een keer uit de bosjes getrokken en maakt ze veel lawaai als ze merkt dat mijn suiker te laag is ’s nachts. Eerst had ik niet door dat ze mij wilde helpen, ze maakte veel lawaai, maar ik kreeg haar niet rustig. Later viel het kwartje.”

Veilinga is ontzettend blij met haar hond. ,,Het is geweldig om haar om mij heen te hebben. Ze wordt elke dag verwend, dus ik doe niet per se wat extra’s. Ook Dierendag laten we aan ons voorbijgaan. Dat is het hier elke dag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu