Verdwenen Drentse gebouwen aflevering 4: Exportslachterij Udema in Gieten

Udema’s exportslachterij in 1945, met de kenmerkende fabriekspijp goed zichtbaar. Foto: Drents Archief, collectie Ansichten

Drenthe kent veel plekken waar ooit een beeldbepalend of iconisch pand heeft gestaan waar nu niets meer van over is. In samenwerking met het Drents Archief laat deze krant tien weken lang iedere week zo’n verdwenen gebouw zien. Deze keer: exportslachterij Udema in Gieten.

Het geluid van de fabriekspijp van Udema, dat meerdere keren per dag over Gieten schalde, zal bij menig inwoner nog levendige herinneringen oproepen. De stoomfluit bepaalde hoe laat je dag begon, hoe laat het tijd was om te schaften en wanneer de werkdag voorbij was.

Tweeduizend varkens per dag geslacht

De slachterij werd in 1904 door biggenhandelaar Waldrik Udema en zijn zoons opgericht en groeide al snel uit tot een enorm complex. Omdat het terrein direct naast het station van Gieten lag, was de aan- en afvoer makkelijk: in de hoogtijdagen werden bij Udema zo’n tweeduizend varkens per dag geslacht.

De vleesfabriek zorgde met zo’n zes- tot zevenhonderd arbeidsplaatsen dan ook voor buitengewoon veel werkgelegenheid. Op de Zuid-es, niet ver van de fabriek, verrees een complete arbeiderswijk waar gezinnen van Udema-medewerkers hun intrek namen.

Unilever

In de jaren ’60 werd de exportslachterij Udema verkocht aan Unilever en voor de uiteindelijke sluiting in 1995 ging de fabriek nog een aantal keren over in andere handen. De ‘hoel’ van Udema, de grote fabriekspijp, werd al in 1971 gesloopt. De rest van het kenmerkende gebouw volgde eind jaren ‘90. Op het voormalige fabrieksterrein werden woningen gebouwd. Op enkele straatnamen na, waaronder de Udemalaan, herinnert niets meer aan de oude slachterij.

Heeft u zelf een mooie herinnering aan een markant maar verdwenen gebouw in Drenthe? Laat het ons weten via [email protected]


Nieuws

Meest gelezen

menu