Het leven van Bianca uit Meppel werd een hel door nepbericht op Facebook: 'Mensen wilden onze vingers eraf snijden of een strop voor ons ophangen'

Al vier maanden gaat een nepbericht over Bianca en haar vriend Arnold uit Meppel als een lopend vuurtje op Facebook. Het maakt haar leven tot een hel. Ze ontvangt bedreigingen en scheldpartijen. Toch krijgt ze het maar niet offline. Volgens haar doet de techgigant hier helemaal niets tegen. „Ze vinden het blijkbaar prima.”

Het is 31 maart 2020 als Bianca door een kennis wordt gewaarschuwd. ‘Kijk nu eens wat er over jullie op Facebook staat!’

Ze ziet een foto van zichzelf en haar verloofde Arnold, met de titel: ‘Oplichtersstel’. In de tekst daaronder, vol spelfouten, staat dat ze ouderen van hun sieraden en geld beroven, inclusief werkwijze. Degene die het bericht heeft geplaatst vraagt of iedereen het op Facebook wil delen. Vier maanden later hebben meer dan 27.000 mensen dat gedaan.

De telefoon van Bianca en Arnold stond sinds die eerste waarschuwing in maart roodgloeiend. Ze werden bedreigd door volstrekt onbekenden. ,,Dat we maar beter over onze schouders konden kijken’’, vertelt Bianca. ,,Mensen wilden onze vingers eraf snijden, of een strop voor ons ophangen. Anderen begonnen in het wilde weg te schelden in chatberichten. Het zijn maar woorden, maar dat raakte ons diep.”

Vingers afsnijden

Bianca bleef uit voorzorg een tijd lang thuis. Ze was bang om naar buiten te gaan. De kinderen deden de boodschappen, al moest de oudste zoon van Bianca zich verdedigen tegenover zijn vrienden. „Hij durfde een paar weken lang zijn vrienden niet meer thuis uit te nodigen. Bang dat de ouders van zijn vrienden ons oplichters zouden vinden.”

Het stel deed aangifte bij de politie, maar er is niets veranderd. Het nepbericht staat nog altijd online, wordt gedeeld en de politie heeft geen verdachte(n) kunnen aanhouden. „De politie heeft Facebook in Amerika verzocht het bericht te verwijderen’’, zegt Bianca. ,,Maar ze verwachten niet dat daar op korte termijn iets uit gaat komen.”

Van wie komt het bericht?

De Meppelse heeft een idee wie achter het nepaccount en het schadelijke bericht zit, maar kan het niet hard maken. „Ik kan er ook nog niet te veel over zeggen, de politie doet nog onderzoek.” Toch is ze niet uit op vergelding. „Als blijkt dat het om die persoon gaat, hoeft deze niet gestraft met een boete of een schadevergoeding. Een financiële straf, brengt hem niet op het rechte pad. Laat mijn verhaal voor iets groters staan.”

Ze wil iedereen op het hart drukken bewuster om te gaan met sociale media. „Deel niet iets als je niet zeker bent van je zaak. Je kunt er zo het leven van een gezin mee verwoesten.”

Lees zaterdag in Dagblad van het Noorden en DVHN.nl een uitgebreid verhaal over hoe het kan dat Facebook dit nepbericht online laat staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu