Het mag wel in de krant: een cultuurnota waarin het woord 'bezuinigen' niet voorkomt

Het Drents Archief Foto DvhN

Elke Drent moet zo veel mogelijk met kunst en cultuur in contact komen. De provincie Drenthe zet onverdroten een ambitieus cultuurbeleid voort.

Het Drents Archief bijvoorbeeld moet moet nog meer de verhalen over het verleden van Drenthe gaan vertellen, en dan vooral die over de Koloniën van Weldadigheid. Naar buiten dus, weg bij de kasten met oude documenten. Zoek het publiek op.

Bibliotheken prominent plekje

Dit is de hoofdlijn van de cultuurnota waarover Gedeputeerde Staten zich dinsdag uitspraken. Verantwoordelijk gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) ziet kunst en cultuur als een belangrijk bindmiddel in de samenleving. Zo veel mogelijk mensen moeten er kennis van nemen of liever nog actief aan meedoen. De bibliotheken krijgen een prominent plekje in zijn cultuurbeleid, zowel ervaren theatermakers als aanstormende talenten moeten goede kans maken op ondersteuning en cultuur is voor iedereen, jong, oud, arm en rijk.

Ook in Drenthe is de cultuursector zwaar getroffen, maar Bijl spreekt er in zijn nota zijn waardering voor uit dat die niet bij de pakken neer zit. „In heel Drenthe zien we een optimistische, strijdlustige en creatieve houding van mensen die werkzaam zijn binnen de culturele sector.” Eerder kwam hij al met een miljoen aan noodsteun over de brug en riep hij het Rijk om ook zo’n bedrag uit te trekken.

‘Doe nou maar gewoon’

En als corona de culturele sector niet dwars zit, dan wel de landelijke fondsen of de noordelijke volksaard (‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’) „Het blijkt keer op keer lastig om in de kijker te komen van landelijke fondsen en met de Drentse volksaard om niet al te ver boven het maaiveld uit te steken, is het eigen publiek in Drenthe kritisch”, schrijft Bijl. „Misschien is dat wel de reden dat Drentse cultuurmakers gewend zijn om een stapje extra te zetten. Met als resultaat prachtige (locatie)producties.”

Vlak voor de coronacrisis maakte Bijl al een eerste versie van zijn nota bekend. Dat is besproken met culturele instellingen en volgende maand gaat hij de discussie aan met Provinciale Staten over de nota, die zich er dan over moet uitspreken. In de nota blijft de bijna 20 miljoen euro die de provincie jaarlijks aan cultuur uitgeeft, overeind. Bijl schrijft dat hij juist vanwege de coronacrisis zo veel mogelijk rust en duidelijkheid wil creëren.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu