Het regent vooral in Orvelte, maar dat weerhoudt de dorsers uit Ruinen niet om graan te dorsen op de Dag van de Oogst (en ook de bezoekers bleven niet weg)

Als je aan de Dag van de Oogst denkt, denk je toch aan noeste arbeiders die ploeteren terwijl de zon boven hun hoofd straalt. Helaas klopte dat plaatje zondag niet helemaal: het regende vooral in Orvelte.

De Dag van de Oogst werd - ondanks de regen - druk bezocht

De Dag van de Oogst werd - ondanks de regen - druk bezocht Foto: Jan Anninga

Op zijn boerenklompen en in de blauwe overal, petje op het hoofd, stiefelt Jeroen Kruithof (34) uit Ruinen naar zijn rode Hanomag-tractor. ,,Even wat toeren maken hoor”, roept hij naar de zeven andere vrijwilligers van de Dors Club Ruinen (DCR).

Dag van de Oogst in Orvelte

De acht mannen, vrijwel allemaal in werkoverall, staan op en om de rode Belgische dorsmachine die de naam Louis Huysmans draagt. De DCR schafte het apparaat acht jaar geleden aan. Om het ambachtelijk werken van graan dorsen te laten zien aan het publiek. ,,We treden zo’n vijf keer per jaar op. Vooral in Drenthe”, vertelt Kruithof. ,,En dan gaat het naar de dames van die stand.” Hij wijst naar een standje waar vijf vrouwen spekdikken aan het maken zijn. ,,Zo is het cirkeltje rond.”

Deze zondag staan de dorsers en spekdikkenmakers uit Ruinen middenin het centrum van monumentendorp Orvelte, waar de jaarlijkse Dag van de Oogst plaatsvindt. Het is volgens de organisatie een van de oudste evenementen die Orvelte kent, waarbij het oogsten van tarwe centraal staat. In het dorp staan standjes uitgestald. Er is een ouderwetse draaimolen. Mannen en vrouwen laten oude ambachten zien aan de honderden aanwezigen die zich niet laten tegenhouden door een buitje.

Kruithof vindt het ondanks het weer machtig mooi om dorsdemonstraties te geven in het dorp, zegt hij. ,,De Hanomag is van mijzelf. Veel mensen uit onze omgeving hebben een tractortje. Maar dan vind ik het ook wel mooi om er iets mee te doen. En niet alleen maar aan de kant van de weg zetten om er naar te kijken.” Hij knikt even naar de pak ‘m beet tien oldtimers van John Deere, Massey Ferguson of Fent die even verderop staan uitgestald.

Lanz Bulldog

Een van de trekkers zorgt dat iedereen in Orvelte doorheeft dat de machines aanwezig zijn. Het klappen van de motor van de zwarte Lanz Bulldog is door het hele dorp te horen. Mannen van middelbare leeftijd - en niet meer van zo’n middelbare leeftijd - staan goedkeurend bij de verzameling tractortjes uit vervlogen tijden. Vrijwel allemaal dragen ze een petje. Knikken af en toe. Of maken een praatje met geïnteresseerde toeristen.

De 73-jarige Kees Jacobs uit Hoogeveen ziet het van een afstandje wat aan. Het is voor het eerst dat hij hier in Orvelte is. Jacobs is een houtsnijder. Iets wat hij van zijn opa leerde toen hij twaalf jaar was. ,,Dus ik doe dit al zestig jaar”, zegt hij terwijl Jacobs wat onwennig aan de zakdoek van zijn kiel trekt. ,,Ik kreeg de dag van te voren te horen dat ik een boerenkiel moest dragen. Die heb ik dus maar even geleend.”

Jacobs kijkt naar het druiligere weer. ,,Ze hadden mij ook wel kunnen vertellen dat ik laarzen aan had moeten doen in plaats van sandalen. Mijn sokken zijn doorweekt.” Hij grinnikt als hij de drassige plassen ziet. ,,Ach, als dat het enige is. Het droogt straks vast wel wat op.”

‘Geen internet in Orvelte’

Want het regende zondagochtend pijpenstelen in Orvelte. ,,Jammer. Heel jammer”, zegt Kruithof. Want het dorsen van graan doe je toch het liefst als het droog is. En zonnig. ,,We hebben net het plastic even van de dorsmachine afgehaald. Want de aanwezige mensen willen toch wel een demonstratie zien. Misschien wordt het straks wel wat droger?” Kruithof heeft eigenlijk geen idee, zegt hij, hoe het weer straks wordt. ,,Ik heb geen internet hier in Orvelte. Maar er zijn genoeg mensen en we laten echt nog wel wat zien. Komt goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu