Het tweede leven van De Star: de ‘krant’ van de Maatschappij van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid komen zo goed als zeker op de Werelderfgoedlijst. Naar verwachting hakt Unesco daar in de loop van dit jaar een knoop over door, wanneer precies hangt af van het verdere verloop van de coronacrisis. Vooruitlopend zet Dagblad van het Noorden de voormalige armenkoloniën vanuit diverse invalshoeken nog eens in de spotlights.Aflevering 6: De Maatschappij van Weldadigheid gaf begin negentiende eeuw ook een ‘krant’ uit: De Star. Enthousiaste vrijwilligers uit het koloniegebied hebben het bulletin in een modern jasje een doorstart laten maken.

Coronaveilig poseren ze voor hun ‘redactielokaal’, vlnr: André Tempelaar, Nico de Leeuw, Tanneke Bloemendal en Peter Bom.

Coronaveilig poseren ze voor hun ‘redactielokaal’, vlnr: André Tempelaar, Nico de Leeuw, Tanneke Bloemendal en Peter Bom. Foto: Rens Hooyenga

De Maatschappij van Weldadigheid exploiteerde bouwland. De armen uit de grote steden, paupers genoemd, werden hier zo’n tweehonderd jaar geleden aan het werk gezet en leerden te boeren. Of konden aan de slag in fabriekjes. Bekend verhaal. De Maatschappij van Weldadigheid stelde daar huisjes voor de nieuwbakken kolonisten en hun gezinnen tegenover. Wisten we ook, net als dat er voor de kinderen schooltjes kwamen.

Nieuws

menu