Het verdriet van de kinderen van Van D. uit Ruinerwold: 'Ieder kind wil gewoon zijn ouders. Je wilt niet dat je vader in de gevangenis zit en je moeder is overleden'

Wurgen, in een koud bad stoppen, slaan op het hoofd, vernederen, opsluiten en afzonderen. In het derde deel van de documentaire De Kinderen van Ruinerwold vertellen de vier oudste van negen kinderen wat hun vader Gerrit Jan van D. uit Ruinerwold hun vroeger heeft aangedaan.

Tierende Van D. bij huilend dochtertje.

Tierende Van D. bij huilend dochtertje.

„Wat ik zelf kan herinneren, is het wurgen, zegt Shin (31), de oudste zoon van Van D. „Dan ging hij heel lang wurgen tot je bijna het gevoel had dat je doodging en dan liet hij weer los. Dat deed hij regelmatig. Hij had ook van die fases. Op een bepaald moment ging-ie op je hoofd slaan, constant op dezelfde plek.”

Of Shin moest van zijn vader zo lang in een koud bad dat hij er half kreupel weer uitkwam. De mishandelingen zelf vond hij niet het ergste. „Maar het feit dat je de hele dag op school zat en bang was dat je thuis weer in dat koude bad moest.” Ook Mar Jan (30) en Edino (28) vertellen over de mishandelingen. „Van jongs af aan was het normaal dat je klappen kreeg voor straf. Wurgen, dat gebeurde heel veel.”

Modder gooien

Het ging volgens Edino altijd op vrijwel dezelfde volgorde. „Het was vaak koud douchen, niet eten, afzondering of opsluiting en dan een fysieke straf”, zegt hij. „Soms moesten we ook vernederingen doorstaan. We moesten een keer met z’n allen modder gooien op Shin, die buiten in zijn onderbroek stond.”

Op een privévideo uit de jaren negentig, die getoond wordt in de documentaire, is te zien hoe alle kinderen om een prekende en schreeuwende Van D. heen zitten. De moeder, die toen nog leefde, zit met een kindje in een hoek van de kamer. Een dochtertje in de peuterleeftijd zit op een stoeltje en wordt door Van D. uit het niets keihard van haar stoeltje geduwd. Het meisje huilt. Het lijkt in het gezin de normaalste zaak van de wereld.

Boos en verdrietig

De oudste kinderen hebben bij hun vader altijd in angst geleefd. Het kon altijd gebeuren dat, terwijl je lag te slapen, hij je kamer binnenstormde en je het bed uit sleurde, vertellen ze. De drie oudsten zijn het gezin ontvlucht voordat Van D. zich met zijn zes jongste kinderen in 2010 terugtrok in de boerderij in Ruinerwold. Aan dat verborgen bestaan kwam in oktober 2019 een einde toen zoon Israël (27), de oudste van de zes in de boerderij, ontsnapte en de politie waarschuwde.


De vijf jongste kinderen wonen sinds zijn vrijlating weer samen met hun vader. Voor de andere vier is dat best lastig te begrijpen. Ze hebben ook moeite met hun gevoelens over hun vader. „Ieder kind mist op een gegeven moment toch zijn ouders”, zegt Mar Jan. „Je wilt niet dat je vader in de gevangenis zit en dat je moeder is overleden. Dat is constant het gevecht. Je bent boos en je bent verdrietig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu