Annen krijgt een herdenkingsmonument met een litteken. ‘Het verleden werd hier doodgezwegen’

78 jaar na de Tweede Wereldoorlog krijgt Annen een herdenkingsmonument. Jaren lang durfde de Historische Vereniging van Annen het niet aan omdat de zaak te gevoelig lag in het dorp. ,,Daar stappen wij overheen”, aldus verenigingsvoorzitter Geert Anninga (63).

Geert Anninga (links) en Albert Rademaker bij het nieuwe herinneringsmonument in Annen. De steen wordt nu nog bewerkt en op een sokkel geplaatst bij Steenhouwerij Engberts.

Geert Anninga (links) en Albert Rademaker bij het nieuwe herinneringsmonument in Annen. De steen wordt nu nog bewerkt en op een sokkel geplaatst bij Steenhouwerij Engberts. Foto: Marcel Jurian de Jong

De twintigjarige Hindrik Redeker uit Annen overleed tijden het gedwongen verblijf ( Arbeidseinsatz ) in een kamp in Bremen in 1943. Jarenlang was zijn naam op geen enkel monument terug te vinden. Hij werd niet herdacht in zijn geboortedorp.

Hindrik Redeker, de 72-jarige oomzegger uit Groningen, is maar wat blij dat daar nu verandering in komt. Hij werd als eerbetoon naar zijn oom vernoemd. „Mijn inmiddels overleden opa en vader hadden dit ook geweldig gevonden. Er werd thuis wel over gepraat. Want in Eext was wel een herdenkingsmonument, maar in Annen niet. Dat vonden ze maar niks, ze waren een beetje verongelijkt.”

Op 13 april wordt het monument onthuld, op de dag waarop Annen in 1945 bevrijd werd. Op de sokkel komen zes namen onder de tekst ‘gedenk de offers’. Het gaat om vijf mannen en één vrouw die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. Bovenop het voetstuk komt een Drentse zwerfkei met daaromheen een metalen wimpel met de tekst ‘omarm de vrijheid’.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's