Het vernieuwde Koopmansplein in Assen valt in de smaak: 'De sfeer was hier ver te zoeken, maar kan nu zeker terugkomen'

De officiële opening volgt pas na de zomervakantie, maar het nieuwe Koopmansplein is zo goed als klaar. Grote vraag: wat vindt het publiek van de getransformeerde ‘huiskamer van Assen’?

Drone-foto van het Nieuwe Koopmansplein.

Drone-foto van het Nieuwe Koopmansplein. Jaspar Moulijn

De bankjes zijn al volop in gebruik, de beplanting staat in de bakken en eigenlijk hoeft alleen het speelhunebed nog op zijn plek gezet te worden. Verder is het nieuwe Koopmansplein helemaal klaar. Vooral de fontein lijkt nu al populair bij met name kinderen en een enkel huisdier. In het najaar wordt het plein officieel geopend, maar vier ‘pleingenieters’ vertellen alvast wat ze van het Koopmansplein vinden.

Marjan Bruns uit Assen

„Het is de eerste keer dat ik het nieuwe plein zie, maar ik vind het een hele verbetering. Het is erg mooi aangekleed en het is erg aangenaam om hier te zitten. Vorig jaar was het plein natuurlijk leeg vanwege corona, maar je ziet nu al veel mensen op de bankjes zitten, dat is mooi. Het plein nodigde niet uit, dat doet het nu wel. Dat vind ik al heel fijn. Voor Assen als stad is dit een veel beter gezicht, ik denk dat iedereen hier blij mee is. Vooral het water midden op het plein doet het goed, water is altijd leuk, net als al het groen middenin het centrum. Ik denk zeker dat ik hier vaker blijf zitten op dit plein. En voor het TT Festival wordt vast een oplossing gevonden. Dat is maar één week in het jaar, ik ga ervanuit dat dat wel goed komt.”

Louis Uijlen uit Leiden

„Wij zijn een uur geleden in Assen aangekomen en net twee minuten geleden het plein op gelopen, via het warenhuis. Ik wist dus niet dat het nieuw was, maar het ziet er fantastisch uit. Het is mooi ruimtelijk, er is genoeg plek om lekker te zitten. En een mooi dansend watertje maakt het af. Ik kom uit Leiden, daar hebben we een soortgelijk plein met een fontein. Daar verdwijnt het water vaker, en komt het onverwachts opzetten. Hier lijkt het water te dansen, grappig om te zien. Al met al is het een compleet plein op deze manier, en de winkels eromheen maken het af. Dat is voor vrouwlief ook een uitkomst, die winkels. Zij naar binnen, ik blijf hier lekker buiten staan. Als ze dan ook nog iets aan de gevels doen, lijkt het mij een heel ruimtelijke opzet te worden hier in Assen.”

Tamara Heilbron uit Assen

„Wij zitten hier lekker te genieten met z’n tweeën. Lekker luieren op deze bankjes en mensen kijken, een prima zomerdagje zo. Volgens mij is het Koopmansplein nog nooit zo mooi geweest, al die verschillende bankjes zijn hartstikke leuk. Het plein is mooi groen én overzichtelijk, zodat kinderen lekker hun gang kunnen gaan. Ik weet nog uit mijn kindertijd dat hier de markt was, het Koopmansplein was toen een echte stadskern. Dat gevoel was weg, iedereen stak zo snel mogelijk over. Ik denk dat die goede sfeer met deze aankleding weer terug kan komen. Je kunt hangen, een praatje maken en er zijn schaakborden, dus voor elk wat wils. Ik denk dat veel mensen zich hier zullen verzamelen en ook ik zal hier vaker komen. Bij de Brink en de Markt zitten we ook graag, maar deze locatie komt er zeker bij als optie om even uit te rusten na het winkelen.”

Andy Verhavert uit Gent

„Ieder jaar op rij komen wij in het zomerseizoen twee of drie keer naar Assen, we hebben een stacaravan in Wateren. Vroeger konden de kinderen hier nog met go karts rijden, weet ik nog. Nu is het helemaal anders, ik vind het magnifiek. De structuur van de fonteinen en de aanleg, met mooie banken om even te zitten, ja, heel mooi. Als buitenstaander is Assen sowieso een fijne, rustige stad. En dat straalt dit plein ook uit. Er is ruimte genoeg voor iedereen, nu ook tijdens corona heel handig. De winkelstraten opknappen in deze stijl zou ook goed kunnen, maar je moet wel de structuur behouden van vroeger. Wij komen uit Gent, daar zijn moderne winkels gekomen en de panden zijn vernieuwd, zodanig dat je de historie en het nieuwe samenbrengt. Dat zou ik hier ook aanraden, dat geeft een extra touch om toeristen te lokken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu