Het wordt 30 graden en je wil een airco laten installeren? In september ben je de eerste. 'Mensen denken er pas aan wanneer het 25 graden is'

Mensen uit Drenthe en Groningen schaffen steeds vaker een airco aan. Wanneer het kwik naar 25 graden stijgt, denken mensen na over een airco. Maar dan ben je eigenlijk al te laat.

Er zijn steeds meer mensen die een airco willen.

Er zijn steeds meer mensen die een airco willen. Foto: ANP

André Kiekebos van Kiekebos Assen heeft met koeienletters op de website staan dat het bedrijf tot het eind van 2021 vol zit. Toch wordt hij nog dagelijks een aantal keer gebeld. ,,Eerst stond het nog niet op de website, toen kregen we nog veel meer aanvragen.”

In februari had Kiekebos zijn importeur wel 60 duizend airco-units op voorraad, die zijn nu weg. ,,Dat is nog maar van één merk. Het is gekkenwerk, maar wel goede handel.”

Klimaat Comfort Groningen heeft er de handen vol aan. ,,Mensen willen graag airco, dus er is veel vraag naar. Onze wachttijd loopt nu tot eind september”, zegt Arjan Snippe.

Vraag naar verkoeling is gestegen

Koelplan Hoogeveen zit ook tot na de zomer vol voor particulieren. ,,Mensen denken er pas aan om een airco aan te schaffen wanneer het 25 graden is. Dan ben je eigenlijk al te laat. Monteurs installeren zo’n 14 airco’s per week, 30 wanneer we geen grote projecten hebben lopen”, zegt Lotte Oosterhoff, hoofd uitvoering bij Koelplan Hoogeveen.

Dat mensen een airco aanschaffen in Nederland is iets van de laatste jaren, volgens Oosterhoff. ,,Sinds twee jaar krijgen we meer particuliere aanvragen. Sinds de lockdown is dit alleen maar nog meer geworden. Mensen werken thuis en gaan niet op vakantie, het vakantiebudget gaat nu op aan een airco.”

De vraag naar verkoeling is gestegen door het coronavirus, maar de productie van airco’s is gedaald. ,,De levering loopt achter. Door de crisis hebben veel fabrieken niet op volle bezetting doorgedraaid. Hierdoor kunnen zij niet voldoen aan de vraag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu