Hier kom ik weg: ‘Het gaat me erom dat een artiest het beste uit zichzelf haalt’

Bernard Gepken: ,,Waar het voor mij om gaat is dat de artiest het beste uit zichzelf kan halen.’’ Foto: Archief Siese Veenstra

De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenthe, heur inwoners en heur verhalen. Bernard Gepken oet Emmen gruide op in Barger-Compas en ontdekte rond zien 12de de gitaar. Tegenwoordig warkt e as sessiemuzikant samen met artiesten as Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Rob Dekay en Marlijn Weerdenburg. Ok schref e liedties en produceert e albums.

 

,,Tot in mijn pubertijd heb ik altijd Drents gepraat. Thuis, met vrienden en klasgenoten, op voetbal; iedereen praatte Drents. Alleen tijdens onze spreekbeurt op de middelbare school moesten we Nederlands praten: als je de -en inslikte, kreeg je een onvoldoende. Ik zag daar echt tegenop.”

Altied op zien kamer

In diezölfde tied begunt Bernard Gepken (34) met gitaarspeulen. Al gauw hef e drie keer in de week les; twie keer praktiek- en ien keer theorieles. As puber zit e altied op zien kamer met zien gitaar.

Hij giet in bandties speulen en rond zien 20ste komp e de mannen van Tangarine integen. ,,Voor het eerst ontmoette ik jongens die net zo serieus met muziek bezig waren als ik. Toen ze hoorden dat ik een mandoline had, vroegen ze of ik wilde meespelen in hun band. Achteraf was dat mijn eerste werk als sessiemuzikant.”

Gepken speult in die tied zoveul meugelk en met zoveul meugelk mèensen um kilometers te maken. As Daniël Lohues hum vrag um met hum de plaat ‘Hout Moet’ op te nimmen en daornao met op tournee te gaon, kan e zien bijbaan in de platen- en cd-winkel in Emmen opzeggen. ,,Ik stond echt te trillen toen hij me vroeg. Zo gaaf! We speelden zo’n tachtig keer in vier of vijf maanden tijd”, herinnert e zuch. ,,Ik denk dat ik toen voelde: dit gaat alles veranderen.”

Niet in de schienwarpers

Nou, tien jaor wieder, hef Gepken as muzikant en producer met hiel veul Nederlandse artiesten en bands warkt. Drèents praoten döt e haost niet meer, allent as e samenwarkt met Daniël Lohues. ,,We hebben het ook regelmatig over de taal. Bijvoorbeeld over de spelling van zijn liedteksten. Niet overal zijn duidelijke regels voor en soms mogen dingen best anders worden geschreven, vind ik. Zolang je daar maar weloverwogen keuzes in maakt.”

Zölf in de schienwarpers staon, huuft van hum niet. ,,Als een artiest met wie ik een album heb gemaakt, wordt bejubeld, zie ik dat ook als een compliment voor mezelf. Het interesseert me dan totaal niet dat mijn naam niet wordt genoemd. Waar het mij om gaat, is dat die artiest het beste uit zichzelf kan halen.”

Tachtigste minuut

De opnamestudio hef zien veurkeur boven optreden. ,,Maar helemaal niet optreden, vind ik ook niks, heb ik het afgelopen half jaar gemerkt. Nerveus ben ik niet vaak, alleen soms voor een tv-optreden. En in de tachtigste minuut van een wedstrijd van FC Emmen, haha.”

Allewal e veul in het Westen möt wezen veur zien wark – lest nog zes keer in anderhalve week veur de promotie van het neie album van Rob Dekay – zul e der nooit willen wonen. ,,Ik ben graag op mezelf en hou van rust. Die vind ik hier in Emmen, waar ik voor mijn gevoel ook onderdeel van de gemeenschap ben. Als ik door het centrum loop, kom ik altijd wel een bekende tegen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu