Hier kom ik weg: 'Mooi um begriepelijk te schrieven over taol'

Hier kom ik weg

De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenthe, heur inwoners en heur verhalen. Jaorenlang was Abel Darwinkel streektaolfunctionaris bij het Huus van de Taol en dee e ok underzuuk naor het Drèents. Tegenwoordig hef e een oetgeverij, schref e boeken en vanof jannewaori is e directeur van de Stellingwarver Schrieversronte.

Van midwinterhoorn blaozen tot de neijaorsduuk; der komt een hoop winterse gebroeken veurbij in het boek 'Midwintertradities in Drenthe' van Abel Darwinkel en Henk Nijkeuter. ,,Een opvallende traditie? Katknuppeln. Jongen stopten een kat in een tun en gooiden der net zolang knuppels tegenan dat de tun kapot gung en de kat deroet kun. Vreselijk. Het is niet veur niks al in 1875 verbeuden.”

Abel Darwinkel (52) hef het boek veur zuch op taofel liggen in zien woonkamer in Appelscha. ,,Henk hef de stukken over de historie schreven en ik over Drèentse woorden die kenmarkend bint veur dizze tied van het jaor. Ok he’k een Drèentse bewarking maakt van  A Christmas Carol  van Charles Dickens.” Het boek is de opvolger van het veurig jaor verschenen 'Zul oes Sunterklaos wel kommen?'   over Drèentse Sunterklaosgebroeken.

Waotertrappeln