Hier kom ik weg: 'Veul mèensen verzamelt van ien ding alles en ik van alle dingen ien'

De rubriek Hier kom ik weg giet over Drenthe, heur inwoners en heur verhalen. Illustratie: Dagblad van het Noorden

De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenthe, heur inwoners en heur verhalen. Jan Vos (45) oet Hesseln is fascineerd deur aole spullen. ‘Troep’ zaos ze zölf wal ies gekscherend zeg. ,,Dingen van veur de oorlog vind ik het mooist.”

,,Kiek, in feite is dit een garde en een heggescheer in ien.” Jan Vos beweg de oeteinden van de scheer oet mekaor, waordeur de garde an het oeteinde giet dreien. ,,Lichtkaans bedacht deur iene die as gien zin har um zölf te kloppen, maor dit is wal een veurloper van de mixer, zoas wij die nou kent.”

In geld oetdrukt bint veul spullen niet veel weerd, maor daor giet het de Hesseler ok niet um. Hij holdt van aole dingen en as het even kan, gebrök e ze ok. Zo kookt e een diel van zien eten op een petroleumstellegie, hef e een gasoven oet 1910 en mak e de koffie met verse bonnen en een aole koffiemeul. Een koffiezetapparaot of magnetron hef e niet.

Gresmeien met de zèene

Kleren repareren döt e ok zölf met de prachtig versierde neimachine oet 1901 die e van een vroggere buurvrouw kregen hef en gresmeien döt e het liefst met de zèende, zoas e dat thuus op de boerderij leerd hef. ,,Naost het verzameln is dit een beetie mien manier van leven. Ik wil alles zölf kunnen.”

Aj allent al deur zien kamer en keuken loopt, kuj de ogen oetkieken en dan hej nog lang niet alles zien. Vos begunde met verzameln toen e as klein kind bij de boerderij van zien olders in Möppen bezundere dingen in de grond vun. ,,Vrogger begreuven mèensen ofval mangs gewoon. Zaand derover en klaor. Die dingen kwamen wij weer tegen tiedens het wark. Ik gung dan hen oma, die bij oes inwoonde um te vragen wat of het was. Dat vund ik hiel interessant.”

Fiets oet 1874

Tegenwoordig koopt e veul spul via Marktplaats en rommelmarkten. ,,Ik woon hier non zeuventien jaor en in die tied hef het verzameln wal grotere vörmen annummen. Veurkeur veur spullen he’k niet.” Hij grinnikt. ,,Veul mèensen verzamelt van ien ding alles en ik verzamel van alle dingen ien.”

Zien duurste ankoop is een fiets oet 1874 met een groot veurwiel en een kleine achter. ,,Hoeveel ik betaald heb, zeg ik nooit. Maor je kunt der een autogie veur kopen. Makkelijk fietsen is het niet. Hij rammelt, rabbelt en knarst beheurlijk. Derop fietsen vergt behendigheid.”

Tillefoon

Maor niet alle veuroetgang giet an hum veurbij. Vos hef non dreikwart jaor een smartphone. ,,Ik bin 22 jaor banketbakker west en toen wol wat aans, meer hen boeten. Dus mus ik solliciteren en dan moej bereikbaar wezen. Toen heb ik mij zo’n ding kocht. Ik bin van bakkeliet overgaon op een iPhone. Een kleine stap veur de mèens, een grote stap veur Jan Vos.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu