Hij is hautain en onverschillig. Maar heeft ex-tbs'er Matthias M. uit Meppel Halil Erol echt doodgemaakt en in stukken gezaagd?

Een intelligente ex-tbs’er hoorde het Openbaar Ministerie tbs tegen hem eisen in de rechtbank in Zwolle omdat hij opnieuw iemand om het leven zou hebben gebracht. Onbewogen hoorde de 43-jarige Matthias M. uit Meppel donderdag dat hij Halil Erol zou hebben gedood om daarna zijn lichaam in stukken te zagen, in te pakken en te begraven op verschillende plekken.

Illustratie: Nicole van den Hout

Illustratie: Nicole van den Hout

Onbewogen. Ongeïnteresseerd. Onverschillig. Het zijn allemaal woorden die passen bij de 43-jarige Matthias M.

Dat er twee haren van M. zijn gevonden op het dekbedovertrek waar lichaamsdelen van Erol in waren verpakt, noemt hij dan nog ,,wel problematisch’’. Voor het Openbaar Ministerie (OM) is het overduidelijk: Matthias M. heeft op 6 februari 2010 de dan 36-jarige Halil Erol in Meppel om het leven gebracht.

Kont tegen de krib

Het lijkt M. weinig te boeien. Een beetje onderuitgezakt hoort de 43-jarige ex-tbs’er uit Meppel de rechters en de officier van justitie aan. M. is de hoofdverdachte in de zaak van de gruwelijke moord op Halil Erol. Hij zegt dat hij niet het idee heeft dat hij – ‘een ex-tbs’er, wat voor kansen krijgt hij?’ – een eerlijk proces krijgt.

Dus kiest M. er voor om de kont tegen de krib te gooien. Hij spreekt de officier van justitie aan met jij in plaats van u, doet wat uit de hoogte tegen de rechters en is verder uitermate passief. Heel af en toe knikt hij of schudt met zijn hoofd.

Het is een medewerker van een waterschap die enkele maanden na het verdwijnen van Erol bij de Steenwijker Aa in Eesveen zakken vindt met de armen (zonder handen), bovenbenen en voeten van het slachtoffer. Een dag voor de verdwijning van Erol had M. foto’s gemaakt in Eesveen met zijn mobiel. Waarom? M. haalt zijn schouders erover op.

Drie jaar later vinden twee wandelaars resten van de romp van Erol. De lijkresten zijn onder meer ingepakt in een Matsu-judopak. Matthias M. had zo’n pak en maakte wel eens een grapje over de afkorting van zijn naam ‘Mat’, die ook voorkomt in het pak. Een deel van de romp ligt in een dekbedhoes waar twee haren van M. op worden aangetroffen.

Zonder al te veel emotie hoort M., die al eens tbs kreeg voor een eerdere moord en verkrachting, aan hoe het lichaam van Erol in stukken zou zijn gezaagd. De handen en het hoofd van Erol zijn tot op de dag van vandaag niet gevonden.

‘Tunnelvisie OM en recherche’

Het OM – die tien jaar celstraf en tbs eist voor doodslag – is overtuigd van M.’s schuld. Volgens de officier van justitie is Halil Erol in Meppel om het leven gebracht in of bij de woning van verdachte M. ,,Op 6 februari tussen 13.28 uur en 17.45 uur”, zei hij stellig waarbij het OM zich baseert op basis van telefoongegevens van Erol.

Het slachtoffer was op die dag ook bij M. in Meppel, samen met zijn ex-vrouw en de toenmalige vriendin van M. (beiden zijn vriendinnen en zijn ook verdachten in de zaak). En de lichaamsdelen van Erol waren verpakt in spullen (hoes, dekbedovertrek en judopak) die van M. waren.

,,Halil Erol is het tweede slachtoffer van deze verdachte”, aldus de officier van justitie die nog heeft overwogen om levenslang te eisen. Maar moord (met voorbedachte rade) denkt hij niet te kunnen bewijzen.

De advocaat van M. is allesbehalve zeker van van de schuld van haar cliënt en pleitte voor vrijspraak. ,,Volgens de officier moet Halil Erol in het huis van mijn cliënt zijn vermoord. Maar waar is het technische bewijs? Dat is er niet.”

De advocaat beticht het OM en de recherche van tunnelvisie. ,,Er moet iemand hangen voor de zaak. En Matthias is een ex-tbs’er dus het kan niet anders dan dat hij het gedaan heeft.” De verdachte maakt het zijn advocaat er niet makkelijker op door grotendeels te zwijgen. ,,Zwijgrecht”, komt er zo’n veertig maal afgemeten uit zijn mond.

De Puzzelmoord

,,Is hij neergeschoten? Is zijn hoofd ingeslagen? Dat weten we niet, want Erols hoofd hebben we niet”, zegt de officier van justitie. De zaak wordt ook niet voor niks de ‘puzzelmoord’ genoemd.

De hoofdverdachte uit Meppel, kind van ouders die Jehova’s Getuigen zijn, wordt neergezet als een man die bovengemiddeld intelligent is en die jaloers is en slecht tegen onrecht kan.

Ook de ex-vrouw van Erol beticht het slachtoffer Erol ervan haar te hebben mishandeld en ziekelijk jaloers te zijn geweest. M. zou daarom Erol ook al eens hebben opgewacht bij de tandarts om hem weg te houden van zijn ex-vrouw en kinderen. ,,Een beetje spielerei’’ noemt M. die intimidatie. ,,Getuigen werpen M. op als beschermer van vrouwen die lastig worden gevallen door hun ex of man”, zei de rechter.

M., in een zeldzaam moment dat hij wel iets zegt: ,,Dat lijkt me toch niet met mijn verleden?”, refererend aan zijn eerdere veroordeling voor het verkrachten en vermoorden van een vrouw bij de Spokeplas in Noordwolde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu