Historische koloniehotel in Frederiksoord breidt uit en krijgt opknapbeurt

Marcel en Ginie Vos voor het koloniehotel, dat nu twee weken dicht is. FOTO GERRIT BOER

Hotel Frederiksoord krijgt een opknapbeurt en breidt uit. Na half april moet het historische koloniehotel er weer jaren tegen kunnen.

De vraag wordt hem vaker gesteld en uitbater Marcel Vos aarzelt dan ook niet: ,,Nee, deze werkzaamheden staan los van het Unesco-verhaal. We hebben het de afgelopen jaren drukker gekregen, dat is de belangrijkste reden geweest om het hotel aan te pakken.”

Sociaal experiment van Johannes van den Bosch

Met ‘het Unesco-verhaal’ bedoelt hij de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op 20 april is het twee eeuwen geleden dat Johannes van den Bosch in deze contreien zijn sociaal experiment officieel aftrapte: de generaal bood paupers uit het westen van het land eten en een dak boven het hoofd; in ruil daarvoor werden ze aan het werk gezet.

Toeristische interesse krijgt verdere impuls

De verwachting is dat, tegelijk met de viering van het jubileum, de Koloniën die vrijdag een plekje krijgen op de lijst. De toeristische interesse in het gebied zal er zonder twijfel een verdere impuls van krijgen.

Zeven kamers op verdieping nu alsnog afgewerkt

Maar het rond 1770 gebouwde koloniehotel, nog altijd eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid, draait nu dus ook al goed. De huidige vier kamers zijn daarom wat weinig. Vier jaar geleden maakten Marcel en zijn vrouw Ginie Vos een doorstart met het hotel. Daarvóór was het een komen en gaan van exploitanten geweest en had het pand tenslotte zelfs een jaar leeggestaan. ,,Wij zijn gestart met de vier hotelkamers op de begane grond. Op de verdieping heb je nog zeven kamers. Die zijn in 2014 casco opgeleverd maar worden nu alsnog afgewerkt en ingericht. Daarnaast krijgt het restaurant nieuwe vloerbedekking en wordt de akoestiek in de Johannes van den Bosch-zaal verbeterd.”

Hotel even twee weken dicht

De werkzaamheden zijn begin deze week gestart. Het hotel is even twee weken dicht voor de gasten. Maandag 12 februari gaat de deur weer open.

Net voor jubileum Koloniën is het werk klaar

,,In andere jaren waren we in deze periode ook veertien dagen dicht. Dan hadden mijn vrouw en ik vakantie. Die zit er nu even niet in”, glimlacht Vos. De hoofdaannemer heeft beloofd het werk half april compleet op te leveren. ,,Net voor het 200-jarig jubileum van de Koloniën inderdaad, maar dat is toeval. Die datum is er toevallig uitgerold bij de planning.”

Tijdlang dienstwoning Johannes van den Bosch

Hotel Frederiksoord was begin negentiende eeuw een tijdlang dienstwoning van Johannes van den Bosch. Al vele generaties is het nu hotel. Voorafgaand aan de heropening, voorjaar 2014, is het interieur van het pand teruggebracht in de sfeer van de kolonietijd. Er is veel bruin en groen te zien; de kamers boven krijgen nu ook deze nostalgische kleuren. Overal in Hotel Frederiksoord hangen foto’s en schilderijen die eveneens herinneren aan de dagen van de generaal.

Hotel scoort gemiddeld een 8,8

De beide uitbaters Marcel en Ginie Vos hebben volgens reserveringssite Booking.com hun zaakjes goed voor elkaar. In de voorbije vier jaar waardeerden gasten het hotel met een gemiddeld rapportcijfer van 8,8 (’heerlijk’).

Nieuws

Meest gelezen

menu