Hoe Ruinerwold precies een jaar geleden wereldnieuws werd

Een jaar geleden was de schuilboerderij in Ruinerwold wereldnieuws. Het waren voor Chris Westerbeek de meest hectische drie dagen uit zijn carrière als café-eigenaar. De 28-jarige uitbater van eetcafé de Kastelein in Ruinerwold lacht er nu een beetje om.

Chris Westerbeek, eigenaar café De Kastelein. Het café waar één van de kinderen van de Ruinerwoldse spookboerderij aanklopte.

Chris Westerbeek, eigenaar café De Kastelein. Het café waar één van de kinderen van de Ruinerwoldse spookboerderij aanklopte. Foto: Wilbert Bijzitter

Duizend keer riedelde hij hetzelfde verhaaltje af tegen alle media van de hele wereldpers. Zijn ouders zeiden het al: zij waren dertig jaar bezig om het café onder de aandacht te brengen en hun zoon neemt het over en is binnen twee jaar wereldnieuws.

Telefoon

Die tweede keer zagen ze hem kort, Chris zag dat hij een telefoon had. ,,De nacht erna zat hij op het bankje voor het café.” Vervolgens heeft hij een paar biertjes gedronken en raakten ze opnieuw aan de praat, hij en compagnon Jeffrey en Jan. Chris vroeg hem waarom hij hier ‘s nachts rondliep.

,,Het was opvallend hoe kinderlijk hij sprak. Hij kwam niet uit zijn woorden, durfde ons niet aan te kijken. Het leek alsof hij een schoolachterstand had. Maar het viel me op dat zijn telefoon ineens helemaal kapot was, dat vond ik vreemd. Volgens Jan was het de telefoon van zijn vader en had hij hem gestolen. Het werd me duidelijk dat hij hulp nodig had, omdat hij zei dat hij niet meer terug naar zijn ouders kon.’’

'De politie bellen, dat zou iederéen doen

,,Jeffrey en ik keken elkaar aan: wat is dit? Hij had hele oude slonzige kleren aan, een vreemd baardje, er klopte iets niet. We kunnen na al die jaren echt wel onderscheiden of iemand dronken is of niet. Deze jongen was overduidelijk niet dronken. We deden wat op dat moment iedereen zou hebben gedaan: de politie bellen. De politie kwam. We moesten hem echt overtuigen om zijn verhaal aan hen te vertellen. Die jongen heeft een uur bij hen in de auto gezeten.” De politieauto reed weg, en dat was het.

Wereldpers ontdekt Ruinerwold

De volgende dag barstte het gekkenhuis los. Eerst kwam de plaatselijke media, toen de landelijke, toen de wereldpers. ,,Maar ik heb gewoon geen verhaal. Ja, behalve dat ik degene ben geweest die hulp heeft gezocht voor hem. Die drie dagen hield het echt niet op, steeds stond er weer nieuwe pers voor de deur.”

Hij heeft ze allemaal te woord gestaan, maar bleef toch wat terughoudend omdat hij niet het gezicht van deze zaak wilde worden. De belangstelling voor het café kwam ook doordat er bij de boerderij zelf niet veel te zien viel. Daarna viel het stil. Af en toe stopt er een auto en wijzen mensen naar het café, dat vindt hij wel grappig.

Ruinerwold is meer dan de schuilboerderij

Afgelopen jaar is hij de zaak een beetje blijven volgen. Natuurlijk is hij benieuwd hoe het met de jongen is. Of het hele verhaal aan Ruinerwold blijft kleven? Nee, hij hoopt dat het dorp wel meer is dan dat. Het ging ook al vrij snel niet meer over de zaak in het café.

De directe buren hebben zich wel slecht gevoeld erover, dat weet hij wel. Hij sprak ze pas. ,,Ze zeiden dat ze steeds een man zagen die  vriendelijk gedag zei en druk aan het klussen was en dat ze een oude man zagen schoffelen in de tuin. De mensen geven aan lekker hun gang te willen gaan. Er was niks raars aan. Maar toch ook weer wel, en dat knaagt aan die buren. Want hadden ze het niet toch moeten weten? Wie hangt er nou zoveel camera’s rond zijn huis op?”

De overburen vertelden dat ze juist in Ruinerwold wonen vanwege de rust, staat ineens de halve wereldpers voor je deur. Chris, lachend: ,,Nou, deze zaak heeft wel laten zien dat je in Ruinerwold prima heel rustig kunt wonen zonder dat ooit iemand je ziet.”

'Nu komt het goed'

Pas sprak hij ook de burgemeester Roger de Groot van De Wolden, die de vijf kinderen ontmoet heeft, vier maanden geleden. ,,Toen ik hoorde dat zij weer toekomst zagen deed mij dat ook wel goed. Want daar was het uiteindelijk om te doen. Ik was ook blij dat de politie er destijds toch op af ging. Ik heb ze wel behoorlijk moeten overtuigen echt te komen die nacht. De volgende morgen hoorde ik dat er een inval was gedaan. Nu komt het wel goed, dacht ik toen.”

Ook kwam de politie bij hem terug en ja hij heeft gevraagd wat er nou aan de hand was met de jongen, maar daar konden zij toen ook geen antwoord op geven. De wijkagenten uit Meppel waren er ook bij betrokken. Chris had voorgesteld om met iedereen die er die nacht bij was eens koffie te drinken, gewoon om te praten over wat hen nou eigenlijk is overkomen. Dat is er tot op vandaag nog niet van gekomen. ,,Het blijft natuurlijk ontzettend maf dat je met je kleine cafeetje uit Ruinerwold over de hele wereld op de televisie komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu