Hoe SV Pesse het damesvoetbal in leven hield dankzij Roy Schraa: 'Dames onthouden alles'

Roy Schraa, één van de kartrekkers om het damesvoetbal bij SV Pesse Foto: Gerjo Stegeman

,,Uit een telling van het bestuur bleek eind vorig seizoen dat het damesvoetbal bij onze club ten onder zou gaan. Er zouden nog maar zes dames overblijven. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken om dit te voorkomen en met succes.”

Dat zijn de woorden van Roy Schraa, één van de kartrekkers om het damesvoetbal bij SV Pesse te behouden.

Op een bloedhete zaterdagochtend werkten de dames onder leiding van trainer Stoffer-Remmelt Kats zich in het zweet. Aan motivatie dan ook geen gebrek bij de Pesser dames, onder toeziend oog van Schraa. ,,Vier jaar geleden heb ik samen met Stoffer-Remmelt ook de dames getraind. Dat liep toen goed. Toen we hoorden van de problemen om een dameselftal in de competitie te houden, raakte ons dat wel. Als echte clubmensen wilden het niet zover laten komen. Vandaar dat we er opnieuw zijn ingestapt. We doen dat samen met Daniël Nijemanting en Ingrid Strijker. Zij waren vorig seizoen ook al bij het elftal betrokken.”

Het in leven houden van het damesvoetbal ging niet zonder slag of stoot. ,,Na deze eerste gesprekken kwamen we uit op tien dames. We zijn toen in de regio gaan kijken naar geschikte aanvulling voor ons team. Dat heeft uiteindelijk tot een positief resultaat geleid, want er zijn zeven dames bijgekomen.”

Hype rond damesvoetbal

Ook elders in de regio is het bij clubs vaak lastig een dameselftal in de benen te houden. Dit komt niet helemaal overeen met de hype die er rond het damesvoetbal heerst.

,,Het heeft na de successen van het Nederlands vrouwenteam natuurlijk een enorme impuls gekregen. Ik denk echter dat we nu in een overgangsfase zitten. Bij de meisjes zie je een enorme groei. Daarboven vlakt het wat af. Ik verwacht echter dat dit tijdelijk is en dat de groei zich uiteindelijk ook bij de senioren voortzet.”

Het trainen van de dames vergt wel een iets ander aanpak. ,,Bij de mannen wordt er een fout gemaakt en dan wordt het snel weer vergeven en vergeten. De dames onthouden alles en daar blijft het lang doorsudderen. Over vier weken kunnen ze bij wijze van spreken nog terugkomen op een fout die we gemaakt hebben. Het maakt het er niet minder mooi op. Het is juist ontzettend leuk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu