Hoe bereiden hulpdiensten zich voor op de jaarwisseling? 'Niet normaal dat we op 1 januari het aantal gewonden moeten tellen'

Politie, brandweer en hulpdiensten staan in de startblokken voor de jaarwisseling. De stellige hoop: een veilige nacht óók voor politie en hulpdiensten zelf. Ondanks toename van zwaar vuurwerk.

Politie op straat tijdens rellen.

Politie op straat tijdens rellen. Foto: ANP

„Het is voor de meldkamer de drukste nacht van het jaar”, zegt Linda van der Heide, woordvoerder van Veiligheidsregio Drenthe. Of het dit jaar nóg intensiever zal worden na twee ‘rustige’ coronajaren durft ze niet te zeggen. „Dat is koffiedik kijken.”

Hulpdiensten bereiden zich op de jaarwisseling voor door extra paraat te staan. Er is voortdurend overleg tussen brandweer, gemeenten, politie en ambulancezorg. De politie houdt hotspots met huisfeestjes of partijen in de gaten waar de kans op incidenten groter is, bijvoorbeeld door hangjongeren. Ook probeert men in de gaten te houden waar mensen grote bulten afval op fikken.

Van der Heide: „De brandweer bij Assen-Oost zit bijvoorbeeld alvast op de kazerne, in plaats van thuis. Want er zijn vaker meldingen in dat deel van Assen, en dat scheelt dan in de aanrijdtijd. Dat is ook fijn als het weer mistig is.”

Onzekerheden bij voorbereiding