Hoe dorpen in een rijk gebied verpauperen | column Hilbrand Polman

De gemeente Tynaarlo ligt in Noord-Drenthe, het allerrijkste gebied van Nederland. Als je tenminste niet alleen kijkt naar het geld, maar ook naar welzijn, natuurschoon en de vrije tijd die mensen hebben om daarvan te genieten. Toch lukt het de politici in Tynaarlo maar niet om hier het paradijs op aarde te realiseren. Integendeel. Fiets eens door Eelde of Zuidlaren en je ziet de kale of verpauperde plekken die al jaren wachten op een nieuwe invulling.

Een van de plekken in Eelde die aan het verpauperen zijn. De gemeente, projectontwikkelaars en de inwoners verschillen nogal over de vraag wat hier moet gebeuren.

Een van de plekken in Eelde die aan het verpauperen zijn. De gemeente, projectontwikkelaars en de inwoners verschillen nogal over de vraag wat hier moet gebeuren. Foto DvhN

Raadsleden beginnen zelf ook in te zien dat het anders moet, zo bleek na de zoveelste chaotische raadsvergadering over een supermarkt bij de wijk Ter Borch bij Eelderwolde. Het ziet ernaar uit dat de Raad van State zich daar nu voor de tweede keer over mag uitspreken. U leest het goed, het gaat over iets alledaags als een supermarkt. Het besef dringt door dat je het als gemeenteraad op deze manier niet goed doet.

Elkaar vliegen afvangen