Hoe een Drents filmclubje met WOII-film Grenzeloos Verraad doordrong tot de landelijke bioscopen. 'Schrijven, acteren en de catering regelen. Ik deed alles tegelijk'

De opnames van Grenzeloos Verraad startten in 2019.

De opnames van Grenzeloos Verraad startten in 2019. Bron ZOD-film.

Het zou een film kunnen zijn: hoe een relatief bescheiden filmbedrijf uit Emmen erin slaagt een film over de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse bioscopen te krijgen. Maandag 27 maart gaat de film Grenzeloos Verraad van – jawel – Zuidoost Drenthe Film in première.

Peter Nillesen (1965) uit het Duitse Laar, net over de grens bij Coevorden, schreef het scenario en speelt ook de hoofdrol: de Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, die door zijn Duitse kameraden ook Der Fliegende Holländer wordt genoemd. Het verhaal in het kort: Mengelberg vecht aan het Oostfront en wordt overgeplaatst naar Drenthe. Hij ontdekt dat op de boerderij waar hij is ingekwartierd onderduikers worden geholpen die zich in het bos verbergen en besluit ze te helpen. Dit speelt zich af aan de vooravond van Operatie Amherst, waarbij in april 1945 702 Franse parachutisten boven Noord-Nederland worden gedropt.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's