Hoe is het in het buitenland met corona? DVHN gaat op vakantie en kijkt over de grens: Een wirwar van regels in Italië (en plastic handschoenen aan in de supermarkt)

Hoe is het om in coronatijd in het buitenland op vakantie te gaan? Verslaggever Gerton Albers rijdt een week lang met zijn camper dwars door Europa. Vandaag aflevering 4: in Noord-Italië op zoek naar Nederlanders. (Spoiler: die zijn er nauwelijks.)

Hoi Gerton, hoe was je weekend?

„Goed! Ik heb twee dagen op een camping gestaan bij het Lago Maggiore in Noord-Italië. Dat was wel lekker, even op dezelfde plek blijven in plaats van elke dag opbreken.”

Is het daar ook zo’n lekker weer?

„Ja! Ik rij nu in de buurt van Turijn en de zon schijnt en ik zie besneeuwde bergtoppen. Helemaal goed. Maar vrijdag was het anders! Ik interviewde daar Loek van de Loo, een Nederlandse man die rond het Gardameer vijf glampings runt, en dat gesprek werd ruw onderbroken door hevig onweer, gevolgd door een enorme regenbui.”

Lekker weer om te kamperen...

„Daarna werd het weer mooi zonnig hoor. Het was leuk op de camping. Opnieuw geen Nederlanders gezien trouwens. Er waren een paar Duitsers en verder vooral veel Italianen daar, dus veel lekker eten en ook lekker laat. En die Italianen wandelen ‘s ochtends op een relaxed tempo in hun badjas naar het toiletgebouw. Goed voor m’n vakantiegevoel.”

Hoe streng zijn de regels in Italië? Heb je je mondkapje weer op?

„Ja, die draag ik weer. Ze zijn hier in Italië best streng. Sterker nog, ik ben in een supermarkt geweest waar ik niet alleen een mondkapje moest dragen maar ook verplicht plastic handschoenen aan moest. Die lagen bij de ingang. Eerst m’n handen desinfecteren en daarna ook nog handschoentjes aan. En verder valt op dat de coronaregels nogal wisselen per regio.”

Vertel eens?

„De grote corona-uitbraak was in Lombardije, daar gelden nu strengere regels dan in omliggende regio’s. En wat het extra lastig maakt, is dat de regels ook nog eens vrijwel dagelijks veranderen. Ik sprak mensen die nu gewoon altijd maar een mondkapje dragen omdat ze het allemaal niet meer bij te houden is. En de boetes zijn ook nog eens torenhoog.”

Dat klinkt ingewikkeld

„Dat is het ook. Ik hoorde dat er zelfs surfers zijn die een boete hebben gekregen. Ze surften op het Gardameer, aan de oostkant, dus in de regio Veneto. Daar hoef je tijdens het surfen geen mondkapje op. Maar ja, toen surften ze per ongeluk zo ver dat ze in de regio Lombardije terechtkwamen. Daar was een enorme corona-uitbraak en de regels zijn daar veel strenger. Surfers daar moeten wél een mondkapje dragen. Nou, die werden dus beboet.”

Wauw. En waar ga je nu naar toe?

„Naar Frankrijk! Ik ga naar de Ardèche. Daar heb ik dinsdag een interview op een camping waar zowaar iemand uit Groningen schijnt te zijn. Die hoop ik even te spreken.”

***

Gerton Albers is journalist bij DVHN. Doorgaans schrijft hij over Coevorden. Nu rijdt hij in z’n Adria Twin een week lang door Europa.

Zijn reisplan: Emmen - Vianden in Luxemburg - Kröv in Duitsland - Berwang in Oostenrijk - Gardameer in Italië - de Ardèche in Frankrijk - Emmen

Check de route van Gerton Albers op deze kaart

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Video
menu