Hoe is het nu met | Jan van voormalig zangduo Jan en Zwaan? 'Ik ga door tot het einde'

Waar zijn ze gebleven? Inwoners van Drenthe die uit de spotlights verdwenen praten je even bij. Vandaag Jan van de Beld (78), van voormalig zangduo Jan en Zwaan.

Jan van de Beld van het voormalige duo Jan en Zwaan met zijn nieuwe zangpartner Hennie.

Jan van de Beld van het voormalige duo Jan en Zwaan met zijn nieuwe zangpartner Hennie. Foto: Gerrit Boer

Dag Jan, hoe is het?

„Ja, redelijk hoor. Het is in coronatijd natuurlijk erg rustig voor mensen in de muziek, zoals ik. Qua gezondheid mag ik nog niet te veel klagen. Ik loop geen marathons meer, nu ik een aantal heupoperaties achter de rug heb, maar verder maak ik het goed.”


U bent geboren in Zuidwolde en heeft lange tijd in Hollandscheveld gewoond. Waar woont u nu?

„Ik woon in Vroomshoop, met degene met wie ik een nieuw zangkoppel heb gevormd: Hennie Dogger. Het huishouden behoorlijk zwaar door mijn mindere fysiek. Dus heeft Hennie mij een ruimte in haar huis aangeboden en helpt ze mij een beetje.”


Hoe vult u nu de dagen?

„We zijn samen bezig met nieuwe muziek. We wilden dit jaar een album uitbrengen met eigen liedjes, maar dat hebben we uitgesteld vanwege dat stomme virus. Hartstikke jammer natuurlijk, maar hier moeten we ons ook gewoon doorheen zien te werken. Daarnaast neemt Hennie veel gesprekken met mij op, die mijn dochter wil gaan omvormen tot een boek over mijn leven, en dat van Zwaan uiteraard.”


Een boek. Wat mogen we daarvan verwachten?

„Er zijn in al die jaren zo veel dingen gebeurd, dat ik het soms maar moeilijk kan bevatten. Daar heb ik het dan aan de keukentafel met Hennie over, vaak mooie en leuke anekdotes. Ook als we nu door het land rijden. Dan komen we langs een kroeg of zalencentrum en denk ik: ‘Verrek, daar hebben we ook nog gespeeld.’ Het lijkt ons leuk dat iedereen gewoon kan lezen. We hopen het uit te brengen als ik volgend jaar tachtig wordt.


Veel bekende artiesten startten onlangs een campagne tegen het coronabeleid van de overheid onder de hashtag #ikdoenietmeermee. Doet u nog wel mee?

„In 1982 heb ik een maagperforatie gehad, maar ben sindsdien geen dag meer ziek geweest. Geen griepje, geen verkoudheid, niets. Ik heb er vertrouwen in dat mij nu ook niets overkomt, maar ik pas me alsnog gewoon aan. Van Hennie mag ik bijvoorbeeld al niet meer mee boodschappen doen. Ik maak me wel zorgen om mensen om mij heen, daarentegen. Voor veel mensen gaan de zaken gewoon slecht en ik weet niet of die crisis voor elk bedrijf te overleven is. Dat vind ik dan toch wel sneu, hoor.”


Komende maand is het tien jaar geleden dat uw zang- en levenspartner Zwaan is overleden.

„Ja, klopt. Die tijd gaat zó enorm snel. Maar ik weiger het bijltje erbij neer te gooien. De eerste maanden na haar dood, heb ik eigenlijk alleen maar naar de muren van mijn huis zitten staren. Ik wist me gewoon even geen raad. Daarna heb ik de draad weer opgepakt en ben solo gegaan. Dat ging wel, maar het was lang niet zo gezellig. Toen heb ik eerst nog met een andere vrouw samengewerkt, en nu dus met Hennie.”


Hoe kwamen jullie eigenlijk bij elkaar?

„Ik zag een foto van haar voorbijkomen op Facebook en was meteen verkocht. Ik stuurde haar een berichtje: ‘Dag, ik ben Jan van de Beld en jij bent een mooie vrouw, maar kun je ook zingen?’ Toen reageerde ze: ‘Zingen kan ik wel, maar ik ken jou niet.’ Waarop ik zei dat ik van Jan en Zwaan was. ‘Oh, zeg dat dan meteen. Die Jan ken ik wel!’ Zo is dat balletje gaan rollen.”


Uiteindelijk heeft u samen met Zwaan 49 jaar opgetreden. Heeft u daar nu een goede oude dag van?

„Niet echt. Ik heb alleen mijn AOW, maar daar word ik niet rijk van. Alles wat we hebben opgebouwd, is eigenlijk allemaal weer verdampt. Qua geld is er dus niets over. Maar dat vind ik niet erg, want verder gaat het goed met me. Je ziet zat anderen die het wat dat betreft veel beter hebben, maar met wie het privé veel minder gaat. Ik ben weinig nodig en ik ben gelukkig.”


Morgen wordt u 79, en u zit dus na al die jaren nog in het vak. Heeft u nog doelen voor uzelf gesteld?

„Zo oud voel ik me totaal niet. Elke dag een lepeltje levertraan en twee gekookte eieren, dat houdt me jong. Ik hoop nog één keer een hit te scoren samen met Hennie, dat lijkt me geweldig. Verder is het niet zo moeilijk hoor. Hoe meer optredens we kunnen krijgen, hoe beter. Al is het een boeking voor een avondvullend programma; ik kom overal voor. Ik wil doorgaan tot het einde.”


Komt u ooit nog weer in Drenthe wonen?

„Ik zit hier goed, hoor. Maar je weet het nooit. Als Hennie mij zat is, kom ik misschien nog terug. Maar voorlopig heb ik het hier opperbest naar de zin.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Hoe is het nu met
menu