Geiten, elektrocutie, afgraven of verwerken in een taart. Hoe kom je nou van die duizendknoop af? Natuurmonumenten heeft talloze methodes én dilemma's

Hoe kom je nou van die verduvelde Japanse duizendknoop af? Natuurmonumenten probeert dit jaar allerlei nieuwe manieren uit en kreeg voor exotenbestrijding 1 miljoen euro subsidie.

De Japanse duizendknoop wordt bij Havelte met stroom bestreden

De Japanse duizendknoop wordt bij Havelte met stroom bestreden Foto: Gerrit Boer

De Japanse duizendknoop is een exoot die hard groeit en vrijwel niet is uit te roeien. Het dichte bladerdek zorgt ervoor dat er geen andere planten kunnen groeien. De wortels reiken diep en vernielen gebouwen en wegen.

Het is duur en moeilijk om de plant te verwijderen. En niet zonder gevaar. Want stukjes weggehaalde Japanse duizendknoop kunnen elders weer ontspruiten. Het leidt tot verhitte discussies: ga je er miljoenen tegenaan gooien om die plant op sommige plekken weg te krijgen? „Dat is een interessante discussie”, vindt boswachter Sanne van Gemerden van Natuurmonumenten. „Wij hebben die ook. De een is voor, ‘het is te veel moeite, hij zit toch al overal’, zegt de ander.”

Als je niks doet, weet je zeker dat de plant alleen maar verder gaat woekeren. Daarom grijpt Natuurmonumenten op bepaalde plekken in. Al blijven de dilemma’s. Als buren – gemeente of particulieren – niets doen, is het dweilen met de kraan open.

Bovendien mag ook de consument volgens Van Gemerden wel bewuster zijn. De duizendknopen kwamen vaak als snoeiafval in de natuur. En hoewel tuincentra deze exoot niet meer verkopen, hebben we ons gedrag nog niet aangepast. „We moeten bewuster met de wereld omgaan. We slepen onszelf, planten, dieren en ziektes van hot naar her.”

Allerlei methoden

De Japanse duizendknoop verspreidt zich in Nederland nog niet of nauwelijks via zaad , maar via de wortelstokken. Uit één wortel komt de plant talloze keren op. Weghalen kan door te spitten, begrazen, beschaduwen, maaien, elektrocuteren, verhitten, afgraven, luchtdicht afdekken en vergiftigen. De keuze is reuze. Maar niet alles werkt even goed. En de beste methode is niet altijd mogelijk door natuur, archeologie of bebouwing.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's