Hoe krijg je kinderen met schermpjesogen het bos in? Misschien wel met het spel koets van Kibbelhoek

Imke, Hidde en Gijs zijn in de weer met The Nature Game. Foto Gerrit Boer

‘Het gevaar is dichterbij dan je denkt’, klinkt uit de tablet. De 7-jarige Imke Koster uit Ruinerwold klampt broer Hidde (10) stevig vast. In het interactieve tabletspel De koets van Kibbelhoek zijn sprookje en werkelijkheid één.

,,Het bos is saai”, zei het dochtertje van attractieontwerper Marieke van Doorn. Sindsdien heeft ze een missie: kinderen met schermpjesogen, hun ouders, opa’s en oma’s naar buiten krijgen en ze de verhalen uit de natuur vertellen. In Spier werd het resultaat, het spel De Koets van Kibbelhoek feestelijk gelanceerd.

‘Het gevaar is dichterbij dan je denkt’

Imke Koster (7), haar broer Hidde (10) en vriendje Gijs van der Klocht uit Ruinerwold behoren tot de gelukkigen: als één van de eersten (het spel is sinds 1 mei te huur) mogen zij het gaan uitproberen. En vooruit, moeder Joyce en uw verslaggever mogen mee.

Hidde, de vanzelfsprekende leider van de groep, klemt de tablet stevig vast. Uit het apparaat komt een stem. ,,Het gevaar is dichterbij dan je denkt”, klinkt het. ,,Het is niet eng!”, roept Imke. Maar ze grijpt haar oudere broer stevig vast.

‘We kunnen toch over het hek klimmen?’

Onderweg - terwijl ze om hun beurt met de tablet vechten - horen de kinderen verhalen en krijgen ze opdrachten. Als de volwassenen tussendoor praten zijn ze eensgezind. Ssst! Om de paar minuten geeft de tablet een nieuwe opdracht.

Bij een hek spreken we de koetsier van de postkoets. Hij is bang voor witte wieven, dus hij wil weg. Maar het hek is op slot. Lukt het de kinderen de sloten op te maken? Hidde en Gijs buigen zich over het scherm. ,,We kunnen toch ook over het hek klimmen?”, suggereert Imke. Slim. Maar nét niet wat de computer vraagt.

Nep en ook echt

,,Je bent op de plek waar de verhaaltjes gebeuren. Het is nep en ook echt”, concludeert ze. ,,Wat zijn witte wieven?”, vraagt haar broer even later. ,,Een soort sprookje”, antwoordt zijn moeder, die het eigenlijk ook niet weet. Even verderop zijn de mistige wezens terug. ,,Zoek de witte wieven”, luidt de opdracht. Maar het is alweer tijd om naar huis te gaan.

,,Ik vind het heel jammer om te stoppen, het is echt leuk”, zegt Hidde. En ook Imke wil graag terug om het spel uit te spelen. Als ze verdiept is in de tablet komt scheert een fietser voorbij. ,,Sodeju!” roept ze. Het gevaar is dichterbij dan je denkt.

Nieuws

Meest gelezen

menu