Hoe krijgen we meer kinderen op basisscholen Aa en Hunze? Burgemeester: 'Een stroomstoring kan misschien helpen'

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Aa en Hunze kwam burgemeester Anno Wietze Hiemstra (gemeente Aa en Hunze) met een gevatte oplossing voor een dreigend leerlingentekort in zijn gemeente. ,,Een stroomstoring kan misschien helpen”, zei hij.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra. Foto: Marcel Jurian de Jong

De gemeenteraad besprak donderdagavond het jaarverslag en de jaarrekening 2019 van Stichting PrimAH. De scholenorganisatie verzorgt met twaalf scholen het openbaar onderwijs in de gemeente Aa en Hunze. PvdA-raadslid Bert Hadderingh sprak zijn zorgen uit over het dreigende leerlingentekort bij sommige scholen en de daarmee samenhangende opheffingsgrens voor scholen.

De twaalf scholen hebben samen 1577 leerlingen (stand op 1 oktober 2019). Vooral de scholen in Anloo en Grolloo hebben weinig leerlingen (om en nabij 30). De verwachting is dat Aa en Hunze tot en met 2035 te maken heeft met een krimp van het aantal 4 tot 12-jarigen van 2,5 tot 10 procent. Over vijf jaar zou de afname zelfs 20 procent zijn.

Schot voor open doel

Werk aan de winkel dus. ,,We hopen dat Stichting PrimAH in staat is voor voldoende toestroom van leerlingen te zorgen. We hopen dat alle scholen blijven bestaan”, zei Hadderingh ernstig.

Ook wethouder Bas Luinge (VVD) deelt de zorgen van het dalende aantal leerlingen. VVD-raadslid Richard Heling wilde daarop nog wel even weten wat PvdA’er Hadderingh dan precies in gedachten had om het aantal scholieren te vergroten. Een schot voor open doel, gaf burgemeester Anno Wietze Hiemstra al gelijk aan.

,,Stichting PrimAH zou kunnen kijken welke doelgroepen je op welke scholen kunt gaat dienen. Een beleidskeuze die PrimAH kan doen”, zei Hadderingh echter plechtig.

Burgemeester Hiemstra liet het moment echter niet onbenut om toch ook zelf een suggestie te doen voor inwoners van zijn gemeente. ,,Een stroomstoring kan ook helpen”, zei hij met een ietwat guitige blik. Om daarna het onderwerp - alle fracties zijn akkoord met de jaarrekening - af te hameren.

Nieuwbouw scholen Eext en Eexterveen?

Want alle partijen in de raad zijn blij dat het goed gaat met het openbaar onderwijs in de gemeente, zei VVD’er Heling onder meer. Dat is wel eens anders geweest: de voorgaande zes jaren leed de onderwijsorganisatie steeds verlies. Dat is nu eindelijk op financieel gebied eens anders, klonk het opgelucht. Hoewel dat wel bescheiden is: een plus van 30.000 euro.

,,Ja, er zijn jarenlang zorgen geweest over de stichting”, zei Marie-Claire Neesen van GroenLinks die blij is dat het de goede kant opgaat. Zij wilde nog weten hoe het staat met de bouwplannen voor de scholen in Eext en Eexterveen. Maar wethouder Luinge kon er nog niet veel over zeggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu