Hoe luchthavendirecteur Meiltje de minister in Eelde om haar vingers windt. 'Waar het geld vandaan komt, kan me niet schelen'

Minister Mark Harbers (midden) laat zich de ins en outs van Groningen Airport Eelde uitleggen. Rechts achter hem de Drentse lijsttrekker Willemien Meeuwissen, links achter hem haar Groningse evenknie Mirjam Wulfse. Helemaal links luchthavendirecteur Meiltje de Groot.

Minister Mark Harbers (midden) laat zich de ins en outs van Groningen Airport Eelde uitleggen. Rechts achter hem de Drentse lijsttrekker Willemien Meeuwissen, links achter hem haar Groningse evenknie Mirjam Wulfse. Helemaal links luchthavendirecteur Meiltje de Groot. Foto: Jaspar Moulijn

Groningen Airport Eelde liet VVD-minister Mark Harbers tamelijk onverschillig. Tot maandag, toen luchthavendirecteur Meiltje de Groot hem ‘op Eelde’ rondleidde.

Kees Vianen, Statenlid voor de VVD en nummer twee op de verkiezingslijst voor woensdag, heeft er aanvankelijk een hard hoofd in. Zijn partijgenoot minister Mark Harbers van infrastructuur brengt maandag in het kader van de verkiezingscampagne een bezoek aan Groningen Airport Eelde, dat wel wat rijkssteun kan gebruiken. Maar de luchthaven staat niet bepaald bovenaan het prioriteitenlijstje van deze Rotterdammer, weet Vianen. Hij staat in elk geval niet te springen om geld over te maken.

Woningbouw op terrein

Tot overmaat van ramp presenteerde GroenLinks in Groningen en Drenthe vrijdag nog het plan om de luchthaven maar helemaal op te doeken en 5000 huizen op het terrein te bouwen. Dat is op het ministerie vast niet onopgemerkt gebleven.

Maar dan start het programma en leidt luchthavendirecteur Meiltje de Groot de bewindsman rond. Minister Harbers wordt overstelpt met informatie. Het gaat van zonnepanelen naar waterstof, van het UMCG naar drones en ondertussen gaan we ook nog even langs het Alfa-college. Buiten legt bouwbedrijf VolkerWessels de werking van een apparaat uit dat ervoor zorgt dat de dieselmotor van een ‘ground power unit’ (GPU) veel minder stikstof uitstoot. De minister mag het onthullen. Er is trouwens ook al een GPU op waterstof, die Harbers mag bewonderen. Een GPU is een soort aggregaat dat een vliegtuig op de grond van stroom voorziet.

Zonder ‘Eelde’ geen transplantaties

Marion Siebelink, manager van het transplantatiecentrum van het UMCG en longarts Tji Gan leggen het maatschappelijk belang van de luchthaven uit. Zonder ‘Eelde’ geen transplantaties, daar komt het volgens Siebelink op neer. „Veel mensen weten niet dat we in het UMCG alle orgaantransplantaties mogen doen. We hebben echt een landelijke functie op dat gebied. En we maken deel uit van een Europees netwerk voor transplantaties.”

„In sommige gevallen mogen organen maar 4 uur buiten een lichaam zijn”, vult Gan aan. „Dan moet je die dus echt met een vliegtuig komen brengen.”

‘Andere wind sinds Meiltje directeur is’

Lijsttrekkers Mirjam Wulfse (Groningen) en Willemien Meeuwissen (Drenthe) slaan het tafereel tevreden gade. „Wat waait er een andere wind sinds Meiltje directeur is”, vindt Meeuwissen. „Voorheen bleef het vooral bij mooie plannen. Meiltje laat zien dat hier echt wat gebeurt.”

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis bevindt zich ook in het gevolg van de minister. Hij masseerde Harbers al een beetje om een wat Eelde-vriendelijker standpunt in te nemen. Koerhuis loodste eind vorig jaar samen met CDA en PVV een motie door de Tweede Kamer om 6,5 miljoen euro uit te trekken om bij Eelde een extra terrein voor luchtvaartgerelateerde bedrijven te ontwikkelen en te ontsluiten. „Dat geld is gereserveerd”, verzekert Koerhuis, want ja, ministers leggen een motie nog wel eens naast zich neer.

Kosten voor brandweer

Maar toch, er zal meer geld op tafel moeten komen om de luchthaven overeind te houden. Dat geldt met name voor de kosten voor de brandweer en andere beveiliging. Die hakken er veel te zwaar in voor een kleine luchthaven als Eelde. De Groot zucht. „Wanneer woensdag de verkiezingen zijn geweest, ga ik met de nieuwe fracties in de provincies bespreken hoe we dat gaan betalen.”

„Ik heb daar ook al Kamervragen over gesteld, hoor”, voegt Koerhuis er aan toe. Dus wie gaat het nu betalen: de provincies of de ministers?

De provincies zijn vooral aan zet, zegt Harbers. Zij zijn de trekkers van de regionale luchthavens. „En ik zie hier meer bereidheid dan elders om er voor te gaan”, stelt hij vast. „Het kan mij niet schelen wie het betaalt”, zegt De Groot. „Als het geld er maar komt.”