Hoe maak je een natuurfilm? Janetta en Henk uit Assen turen uren naar een zandpad in de hoop dat jonge zandhagedisjes uit hun ei zouden kruipen

Om een natuurfilm te maken heb je engelengeduld nodig. Vraag dat maar aan Janetta en Henk Bos. Zij tuurden voor hun nieuwe natuurfilm Wilde Boel! wekenlang in de hitte naar een piepklein stukje zandpad hopend dat jonge zandhagedisjes uit hun ei zouden kruipen. De kans dat het slaagt: 2 procent.

Henk en Janetta Bos wachten op de zandsalamander.

Henk en Janetta Bos wachten op de zandsalamander. Foto: DVHN/Wouter Hoving

Het is 20 juli en flink warm op het Hijkerveld waar Henk en Janetta Bos van Nighthawk Productions uit Assen naar de grond turen. Ze zijn eigenlijk bekaf. Al anderhalve week werken ze hier in de hitte. Vannacht hebben ze bovendien niet geslapen, omdat ze de kans kregen om samen met een deskundige de nachtzwaluw te filmen. Ze zijn na die opnames gelijk doorgegaan naar deze plek. Henk: „Als we vanavond thuis zijn, hebben we 40 uur aan één stuk door gedraaid.”

Ze willen het moment vastleggen dat de zandhagedissen uit hun ei kruipen en uit het zand omhoog komen. Dat doen ze voor hun nieuwe natuurfilm Wilde Boel! , die in 2024 af moet zijn.

Als je je afvraagt: hóé maak je eigenlijk een natuurfilm, moet je even bij het filmersechtpaar gaan zitten. Het tweetal staart al weken achter elkaar naar het zand. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ze leven vrijwel op water en brood; kans om te koken is er praktisch niet. „Je moet een geduld hebben die niet in kilo’s is uit te drukken”, zegt Henk. Janetta: „De hele dag naar een plekje loeren is doodvermoeiend, je doet eigenlijk niks.”

De kans dat het allemaal op niks uitloopt, is ook nog eens aardig groot. Henk: „We schatten de kans dat dit lukt op 2 procent.”

Via een tip van een kennis weten Janetta en Henk dat een vrouwtjeshagedis precies op deze plek een gat heeft gegraven. Ze hebben het filmpje ervan gezien. Gewoonlijk doen de reptielen dat om eitjes te leggen. ,,Verder weten we niks”, zegt Henk. Voor hetzelfde geld liggen er geen eitjes of heeft een Schotse hooglander het broedsel vertrapt.

Doen alsof

Nieuws

menu