Hoeveel stijgt de belasting? Dat ligt gevoelig in Tynaarlo

Het gaat om een paar tientjes in het jaar. Toch wringt wethouder Hans de Graaf zich in allerlei bochten om uit te leggen dat het met de belastingverhoging in Tynaarlo wel meevalt. Want oppositiepartij VVD roert de trom en ook bij de collegepartijen CDA en D66 is het onrustig.

De onroerende zaakbelasting gaat in Tynaarlo omhoog en dat ligt politiek gevoelig.

De onroerende zaakbelasting gaat in Tynaarlo omhoog en dat ligt politiek gevoelig. Foto DvhN

Wat zullen we nou krijgen, heeft de immer scherpe wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie) een rekenfout gemaakt? Wie een beetje cijfermatig is onderlegd, kan zomaar die indruk krijgen, nu de wethouder er in de gemeentelijke publicaties deze week veel werk van maakt om de inwoners de stijgende onroerende zaakbelasting uit te leggen.

Prijsontwikkeling bijbenen

De Onroerende Zaakbelasting gaat in 2021 met 2 procent omhoog om de prijsontwikkeling bij te benen en nog eens met 5 procent om extra geld in het laatje te brengen. Totaal 7 procent dus. De Graaf legt uit wat dit betekent voor de eigenaar van een huis met een gemiddelde WOZ-waarde van 288.000 euro. „Die betaalt in 2020 292 euro en in 2021 303 euro”, zegt De Graaf, 11 euro meer dus. Terwijl 7 procent van 292 echt toch ruim 20 euro is...

De Graaf haast zich de zaak uit te leggen. „We verhogen onze OZB-opbrengst met 7 procent”, zegt hij. „Het afgelopen jaar is het aantal woningen en bedrijfspanden in de gemeente toegenomen. Daardoor kunnen we de lasten onder meer mensen verdelen. Bovendien is de WOZ-waarde gestegen. Daardoor zullen de inwoners gemiddeld rond de 5 procent meer belasting gaan betalen, terwijl de opbrengst voor de gemeente 7 procent hoger is.”

Flinke discussie in raad

Hoe dan ook, de wethouder staat een flinke discussie in de raad te wachten, komende dinsdag, wanneer de begroting voor volgend jaar aan de orde is. De VVD is er niet over te spreken dat de OZB-opbrengst 5 procent boven het inflatieniveau is begroot. „Het college moet scherpere keuzes maken”, vindt fractievoorzitter Gezinus Pieters. Het kan volgens hem niet zo zijn dat de almaar stijgende kosten voor jeugdzorg en andere vormen van zorg en ondersteuning zo op de burgers worden afgewenteld. Al beseft hij dat ‘wel betalen maar niet bepalen’ voor de gemeente op dit beleidsterrein het credo is. „Er is enige tijd geleden wel geïnventariseerd waarop de gemeente wel kan bezuinigen”, zegt hij. „Daar doet dit college helemaal niets mee.”

Onder deze condities steunt de VVD de begroting niet, zegt hij. CDA en D66 kunnen wel leven met de OZB-verhoging, mits die eenmalig is. Beide partijen komen dinsdag met een motie om in 2021 weer omlaag te gaan.

De Graaf vindt de OZB-stijging echter nodig om de zeer gewaardeerde voorzieningen in de gemeente op peil te houden. „Het is wel zo dat we de OZB alleen willen verhogen als dat echt niet anders kan. Hopelijk krijgen we na volgend jaar meer geld van het Rijk voor het sociale beleid of kunnen we de uitgaven beter in de hand houden. Dan zou die extra verhoging er weer af kunnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu